Три европейски страни ще признаят Палестина за държава. Правителството на

...
Три европейски страни ще признаят Палестина за държава. Правителството на
Коментари Харесай

Три европейски държави ще признаят Палестина

Три европейски страни ще признаят Палестина за страна. Правителството на Норвегия разгласи, че ще направи това още през днешния ден. Норвежкият министър председател и министърът на външните работи ще дадат през днешния ден конференция, като оповестената тематика е Близкият изток.

Норвегия, която не е член на Европейски Съюз, от дълго време съобщи, че ще признае Палестина като страна единствено в случай че това има позитивно влияние върху мирния развой сред Израел и палестинците – в благозвучие с това, което Съединени американски щати споделиха по този въпрос.

Норвегия е непосредствен съдружник на Съединени американски щати и през последните десетилетия неведнъж се е опитвала да спомага за постигането на мир сред Израел и палестинците. Миналия месец министър председателят Юнас Гар Стьоре съобщи, че страната му е подготвена да вземе решение за признание на палестинска страна, само че към момента не е определила по кое време да го направи.

По-късно и испанският министър председател Педро Санчес разгласи, че страната му също ще признае на 28 май съществуването на самостоятелна палестинска страна, съобщи Ройтерс.

Ирландия също ще признае Палестина, сподели през днешния ден министър председателят Саймън Харис, представен от Ройтерс.

Той изрази очакване и други страни да се причислят към страната му.

Междувременно Израел извика за съвещания посланиците си в Норвегия и Ирландия, заяви израелският външен министър Израел Кац, представен от ДПА.

„ Наредих неотложно отзоваване за съвещания на израелските посланици от Ирландия и Норвегия в светлината на решенията на тези страни да признаят палестинска страна “, сподели Кац.

„ Изпращам ясно и недвусмислено обръщение към Ирландия и Норвегия: Израел няма да остане безгласен пред това подкопаване на неговия суверенитет и застрашаване на сигурността му “, написа той в обществената мрежа X.

А турското Външно министерство приветства решението на европейските страни да признаят Палестина като самостоятелна страна.

„ Много сме удовлетворени, че Испания, Ирландия и Норвегия оповестиха, че ще признаят страната Палестина. Това е извънредно значима стъпка „ във връзка с възобновяване на узурпираните права на палестинския народ под окупация и постигането на статута, който Палестина заслужава в интернационалната общественост “, се споделя в изказване на турското външно министерство.

В него се показва още, че Турция ще продължи да поставя старания за признаването на Палестина от допустимо най-вече страни.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР