Това е третото насекомо, което вече е разрешено за консумация

...
Това е третото насекомо, което вече е разрешено за консумация
Коментари Харесай

ЕК разреши пускането на пазара на домашни щурци като нова храна в ЕС

Това е третото насекомо, което към този момент е позволено за консумация в Европейския съюз
Европейската комисия позволи стартирането на пазара на домашни щурци (Acheta domesticus) като нова храна в Европейски Съюз. Така домашният щурец става третото насекомо, което е позволено за консумация в Европейския съюз. От юли 2021 година можем да се насладим и на усета на жълто-брашнен червей, а от ноември месец предходната година можем да опитаме и мигриращ скакалец.

Европейската комисия уточни, че домашните щурци ще се оферират на пазара на Европейски Съюз във всички форми, замразени, сушени или на прахуляк. Предназначени са за консумация като лека закуска или хранителна добавка.

Решението беше утвърдено от държавите-членки на 8 декември 2021 година след строга оценка на Европейската организация по сигурност на храните, която заключи, че потреблението на това насекомо е безвредна в сходство с методите на приложимост, предоставени от производителя. В Брюксел Организацията по храните и земеделието уточни насекомите като хранителен и здравословен източник на храна с високо наличие на мазнини, протеини, витамини, фибри и минерали. В изказването си тя прибавя, че насекомите към този момент съставляват забележителна част от ежедневното хранене на стотици милиони хора по света и могат да бъдат разпознати като различен източник на протеини, който би улеснил прехода към по-устойчиво хранене в Европа.

Регламентът на Европейски Съюз за новите храни съществува от 1997 година, като наднационалният орган дефинира термина като „ новоразработена, новаторска храна, храни, създадени благодарение на нови технологии и индустриални процеси, както и храни, които обичайно се употребяват отвън Европейски Съюз “.

Въпреки че потреблението на инсекти не е норма в Европа, тя надалеч не е необикновена в някои елементи на света. В Мексико и някои други елементи на Централна Америка се ядат препечени скакалци, постоянно като лека закуска или с алкохол. Подправени със сол, люти чушки и сок от лайм, те са известни като чапулини, написа The Washington Post.

Щурците също се ядат постоянно в Тайланд и някои други елементи на Азия. Европейската комисия признава, че насекомите към този момент са в менюто в някои елементи и на Европа, защото цели инсекти не подлежат на същите ограничавания за утвърждение. Според една оценка на Организация на обединените нации към 2 милиарда души към този момент включват инсекти в диетата си.

През последните години имаше напън за разширение на потреблението на инсекти, като бранителите настояват, че те могат да бъдат също толкоз питателни, колкото месото и по-добри за околната среда, защото не изискват огромни количества земя за развъждане и не отделят парникови газове като метан в забележителен мащаб.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР