Това е период на изумително развитие на ембрионалните структури, в

...
Това е период на изумително развитие на ембрионалните структури, в
Коментари Харесай

Ембрионално развитие от 5 до 8 гестационна седмица с д-р Даскалова


Това е интервал на удивително развиване на ембрионалните структури, в следствие от поредност комплицирани клетъчни процеси, като разделяне, пролиферация, миграция, диференциация, сигнализация и така нататък, които дават началото на всички органи в нашето тяло и е извънредно значим за вярното действие на организма след раждане. Различни външни фактори могат да се отразят неподходящо на развиването на бебето, по тази причина е значимо бременната жена да заобикаля използването на медикаменти с тератогенно деяние, алкохол, опиати, да се защищава от радиация и излагане на отрови.

В 5 г.с. дамата схваща, че е бременна и първи симптом за това е изчезналото менструално кървене. Забележете - ембрионът към този момент е претърпял двуседмично развиване! Бременността може да се откри при обзор с ултразвук, както и посредством възходящи равнища на ЧХГ.

До края на ембрионалния интервал (10 г.с.) всички съществени органи и системи стартират своето развиване, въпреки че функционалността им е минимална. По това време утероплацентната циркулация (движението на кръвта през плацентата) не може да задоволи възходящите хранителни потребности на бързо развиващия се ембрион, тъй че развиването на сърдечносъдовата му система е от значително значение.

По време на ембрионалния интервал стартира прегъване на ембриона в две обособени равнини. Краниокаудалното (от лат. cranium = глава, cauda = опашка) сгъването напредва с помощта на растежа на централната нервна система и амниалната празнина и дефинира горната и долната част на тялото. Латералното (от лат. lateralis = страничен) сгъването напредва вследствие на растежа на сомитите, амниона и други съставни елементи на страничната стена на тялото и дефинира лявата и дясната ориентировка на тялото. Нагъването трансформира формата на ембриона от двуизмерен диск на тримерен цилиндър. В края на 10 г.с. ембрионът има ясно изразен човешки тип.

Свързани публикации.. Ембрионално развиване от 1 до 4 гестационна седмица 0 Какво да създадем преди зачеване? 2 Развитие на бебето от забременяване до раждане 1

Сомитите са сегменти от тялото на ембриона и се развиват в краниокаудална поредност. Първият чифт се образува на 20 ден след оплождане, като се появяват по 3 нови сомита дневно. Най-каудалните сомити в последна сметка изчезват, с цел да се оформят финален брой от почти 35 двойки сомити. Сомити от 1 до 7 не се образуват, а дават начало на хрилните дъги. Броят на сомитите е един от критериите за установяване възрастта на ембриона. Сомитите в допълнение се разграничават в следните съставни елементи:

1. Склеротоми, от които се образуват хрущялните и костните съставни елементи на гръбначния дирек.

2. Миотоми, от които се образуват множеството мускули.

3. Дерматоми, от които се образува кожата и подкожието.

Важно е да се разбере, че всички органи и системи се развиват по едно и също време по време на ембрионалния интервал. Любопитен факт е, че ембриогенезата протича малко по-бавно в женските ембриони спрямо мъжките, което се дължи на съществуването на бащината X хромозома.

Хематопоезата (образуването на кръвни клетки) в началото се прави от екстраембрионални кафези към жълтъчното мехурче през 5 г.с. От 7 г.с. хематопоезата се прави поредно в разнообразни ембрионални органи - черен дроб, слезка, тимус и костен мозък.

Между 18 и 28 ден след оплождането се развива невралната тръба , от която ще се образува (директно и посредством миграция на клетки) главовия и гръбначния мозък, ретината, огромна част от периферната нервна система, скелетната част на лицето, пигментните кафези на кожата и други На 24 ден след оплождане се затваря краниалната част на невралната тръба, а на 26 ден – каудалната ѝ част. Това подхожда на 6 г.с. Честотата на дефектите на нервната тръба понижава с приема на фолиева киселина.

В края на 8 г.с. дължината на ембриона от главата до опашната кост (CRL) е към 20 мм и тежи към 2 грама. Пулсациите на ембрионалното сърце могат да се открият посредством доплерово ултразвуково проучване още в 6 г.с., както и да се мери сърдечната периодичност, която е доста по-висока от тази на възрастния човек.

Чрез ултразвуково проучване акушер-гинекологът би трябвало да удостовери съществуването на главните елементи от тялото на бебето – глава, мозъчни структури, тяло, гръбначен дирек, зачатъци на крака, сърдечни пулсации, пъпни артерии, околоплодни структури. Ако бременността е многоплодна, следва да се дефинира какъв брой са ембрионите, дали са ситуирани в един плоден сак (моноамниални) или в обособени (биамниални). Многоплодната бременност при индивида е изключение и се наблюдава като рискова бременност.

Знаете ли, че: сърцето на вашето бебе стартира да бие на 18 ден след оплождане и до раждането се редуцира 54 милиона пъти!
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР