Това е исторически момент за европейския енергиен секторНа ВЕИ вече

...
Това е исторически момент за европейския енергиен секторНа ВЕИ вече
Коментари Харесай

Зелената енергия изпревари изкопаемите горива в ЕС

Това е исторически миг за европейския енергиен бранш

На ВЕИ към този момент са падат 40% от създадената електрическа енергия в границите на Европейски Съюз
(снимка: CC0 Public Domain)

За първи път в ъзобновяемите енергийни източници изпревариха въглищата, нефта и газа в производството на електрическа енергия в Европейския съюз, сочи отчет на компанията за проучване на климата Ember.

Вятърната, слънчевата, хидроенергията и биоенергията са виновни за 40% от създадената електрическа енергия в 27-те държави-членки на Европейски Съюз през първата половина на годината, изпреварвайки изкопаемите горива, които заемат 34%. В резултат на това излъчванията на въглероден диоксид от енергийния бранш са намалели с съвсем една четвърт.

Дейв Джоунс, старши анализатор в Ember, разяснява, че това е исторически миг за европейския енергиен бранш, като напомня, че единствено преди девет години изкопаемите горива произвеждаха два пъти повече електрическа енергия от възобновимите източници.

Авторите на изследването настояват, че търсенето на електрическа енергия в Европейски Съюз е спаднало със 7% вследствие на COVID-19, само че даже и по този начин, производството на електрическа енергия от възобновими източници е повишено с 11%, основно заради вятърните и слънчевите съоръжения. Само в Дания 64% от електрическата енергия се създава от вятър и слънце.

Същевременно, производството на изкопаеми горива е намаляло с 18%. Основният удар пада върху въглищата, където производството понижава съвсем във всички страни. Например, в Португалия, то е намаляло с цели 95%. В Испания въгледобивната индустрия се е сринала с 58%, даже преди страната да затвори половината от производството в края на юни.
още по тематиката
Има обаче и изключения. За първи път Полша създава електрическа енергия от въглища толкоз, колкото останалите 25 страни от Европейски Съюз взети дружно. В момента страната няма проект за поетапен отвод от въглищата и към момента не е подписала доовора за въглеродна индиферентност на Европейски Съюз до 2050 година

Що се отнася до газа, неговото произвеждане е спаднало с 6% – доста понижение е записано в 11 страни.

Експертите са уверени, че наклонността към зелена сила ще набира скорост. Това обаче не е задоволително за реализиране на задачата за въглероден неутралитет до 2030 година

„ Вятърните и слънчевите електроцентрали покачиха своята успеваемост, само че не на задоволително равнище, което трябваше да забележим през 2020 година ”, споделят създателите на проучването. За да може Европейски Съюз да съблюдава графика си, е належащо да внедрява от два до три пъти повече вятърни станции годишно, в сравнение с през последното десетилетие.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР