Три партии се борят за второто място на вота 2

...
Три партии се борят за второто място на вота 2
Коментари Харесай

Тренд: 3 партии се борят за второто място

Три партии се борят за второто място на вота 2 в 1. Това излиза наяве от социологическо проучване на организация „ Тренд “, направено по поръчка на „ 24 часа “. Изследването е осъществено в интервала сред 11 и 18 май 2024 година посредством директно полустандартизирано изявление „ лице в лице “ с таблет. То е направено измежду 1003 души на възраст 18+.

Ако изборите за Народно заседание се организират през днешния ден, партията ГЕРБ би имала удобна преднина пред втората партия с съвсем 11% измежду гласуващите. Следва група от три обединения, които имат съвсем сходни резултати – ПП-ДБ с 15.4%, Движение за права и свободи с 14.9% и Възраждане с 14.8%.
 ТРЕНД
Избирателната интензивност ще е сходна с тази на последните парламентарни избори. Около 48% от пълнолетните българи, живеещи на територията на страната. Приблизително се чакат сред 2 милиона и половина и 2 милиона и 700 хиляди гласоподаватели пред урните на 9 юни. За Европейските избори заявената интензивност е с 3% по-ниска.

Според данните – Българска социалистическа партия се задържа на пета позиция с 8.5% от гласуващите, следвана от „ ИТН “ с 5.5%.

Под бариерата за парламентарно посланичество остават Солидарна България (2.4%), Синя България (1.8%), Левицата (1.4%), Български напредък (1.2%) и Вътрешна македонска революционна организация (1.1%).

Опцията „ Не поддържам никого “ събира малко над 5%, само че резултатът не взе участие в разпределението.

От „ Тренд “ прецизират, че няма сериозна разлика в желанията на българите сред изборите за народен и европейски парламент. Очаква се малко по-силен резултат на европейските избори за обединението ПП-ДБ (16.1%) и Възраждане (15.1%). За Българска социалистическа партия резултатът за евролистата ще бъде по-слаб спрямо националния избор.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР