Това, че Сърбия може да не види членство в ЕС,

...
Това, че Сърбия може да не види членство в ЕС,
Коментари Харесай

У пичку материно* би казал сърбинът за заплахите на Гешев и Йорданов за ЕС

Това, че Сърбия може да не види участие в Европейски Съюз, в случай че не екстрадира банкера Цветан Василев, който пък бил защитаван там от Русия, е следващ епизод от сериала „ Великият Иван Гешев – каузи, каузи и отново каузи “. Втурна се да му оказва помощ в Брюксел Александър Йорданов, който размаха пръст на Белград и за следващ път провокира иронични усмивки и горест за това какви хора ни съставляват в Брюксел.
И в случай че някой счита, че би трябвало да подкрепим „ нашите “ от патриотични усеща, щото тези гадни сърби, нали… значи сме се разминали с цивилизационните полезности някъде още при траките…

Какъв е Макрон да ни се меси? Да се видят французите какво съставляват, че съдят при тях президенти, тогава да загатва България. Думите са на вице-премиерът Красимир Каракачанов във връзка думи на френския държавен глава, че България и Румъния не са били подготвени за Европейски Съюз, когато са били признати.

И в случай че Макрон несъмнено има някакво съображение за изказванието си, то шумът, който Гешев подвига против Сърбия и сръбския съд е без причини. Последното искане за екстрадиция на Цветан Василев от Сърбия е за ново обвиняване против него. Най-вероятно става дума за предварителното произвеждане по обвиняването против евродепутатката Елена Йончева, която съгласно прокуратурата е взела участие в изпирането на пари от КТБ. Нещо, което тя и юристите й изрично отхвърлят. Искането е изпратено на 3 декември 2019 година Преди това има още едно писмо от октомври 2019 година От Висшият съд на Белград дават отговор, че са осведомени с тези документи, само че са поискали спомагателна информация поради неразбираеми формулировки и неубедителни доказателства. Освен това по закон не се позволява да се желае едно и също нещо за разнообразни обвинявания. Това Гешев не го ли знае? През 2014 и 2015 година българската прокуратура е изпращала документи с искане за екстрадиция на мажоритарния притежател на КТБ. Не са задоволени заради незадоволителни причини. Това не е „ бавене повече от пет години “, както се твърди от българската страна и пеевските медии, а опити на Сръбския съд да получи ясни и правно обосновани текстове.

Преди дни в Брюксел основният прокурор Иван Гешев съобщи: „ За сведение сме уведомили и представителите на Европейския парламент и Европейската комисия за това, че очевидно има индикации, че сръбската страна не извършва интернационалните съглашения “. След това добави: „ Русия пази Цветан Василев, който се укрива в Сърбия “.

Повече от пет години основният прокурор Сотир Цацаров и българската прокуратура нямаха разбиране, че Москва варди Василев, само че Гешев го разбра за два петъка служба…

Към новата теза по карикатурен метод се причисли евродепутатът от ГЕРБ (СДС) Александър Йорданов. Той размаха пръст пред български публицисти (мисирки, съгласно премиера Борисов) и заплаши Сърбия, че няма да види Европейски Съюз до момента в който не върне Цветан Василев. Тук не му обърнаха огромно внимание, само че в случай че питате някой елементарен сърбин по какъв начин прави оценка сходни закани, би дал отговор у пичку материну… Те са майстори на такива отговори, пък и не се стряскат от закани. Видяхме го и когато ги бомбардираха не толкоз отдавна…

Еврокомисарят по разширението Оливер Вархей обаче не е на мнението на Ал Йо, тъй като счита, че Сърбия е напреднала доста по пътя към Брюксел. Каза го преди дни.

Освен това основният прокурор Иван Гешев би трябвало да е наясно, че сръбската правосъдна система е самостоятелна институция и надали европейски структури, ще почнат да я притискат поради чисто правни проблеми.

И тъй като очевидно Гешев в последно време с изключение на хипер интензивност, повтаря, че не прави разлика сред първите хора в страната и редовите нейни жители, време е да отговори, по какъв начин по този начин депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски остава неусетен по делото „ КТБ “. Многократно бяха оповестени документи, които демонстрират, че Пеевски е употребил над 500 млн от банката, а дружно с майка си Ирена Кръстева са теглили и други над 500 млн заеми от КТБ. Ако употребяваме риториката на самия Гешев, който пресметна, че неплатените от компании на Васил Божков над половин милиард означавало по 100 лв. към пенсията на всеки пенсионер, то в случай че прокуратурата се заеме с Пеевски към пенсиите ще се прибавят най-малко още по 200 лева…

Цветан Василев неведнъж е заявявал, че е подготвен да се яви в съда в България, само че се опасява за живота си. Убеден е, че ще бъде арестуван за непрекъснато в ареста и даже, че ще бъде премахнат физически.

Има и друго. Съставът на Специализирания съд по делото е приел, че то може да се гледа в отсъствието на банкера. Това прави странни и необясними изказванията на Гешев за екстрадиция и нападките против правосъдната система на суверенна страна.

Наистина е смешно, необичайно и неразбираемо, по какъв начин българската прокуратура пет години и половина не съумява да формулира и аргументира настояванията си за екстрадиция на Василев по този начин, че да бъдат изпълнени, само че всякога вменява някаква виновност на сръбската страна.

Цветан Василев има право на отбрана и тя се осъществя от неговите юристи. Досега прокуратурата, макар неистовите старания и голям запас, който употребява, не съумява да убеди обществото, че точно той и другите упрекнати чиновници на КТБ са отговорни за банкрута на банката. Все повече си пробива път убеждението, че Българска народна банка, Министерство на финансите, прокуратурата, ДАНС, Министерство на вътрешните работи, представители на разнообразни партии, даже и президента по това време имат присъединяване случилото се. Уплашили са се, че след разрива с Пеевски Василев ще проговори и доста от тайните на така наречен хайлайф ще излязат на бял свят. Удряйки банката те са вярвали, че той ще рухне, ще се скрие някъде и ще мълчи. Не се случи и това ги изнервя извънредно. Особено откакто в Съединени американски щати специалисти решиха, че има задоволително доказателствен материал да се стартира следствие за банкрута на КТБ по закона „ Магнитски “ в Съединени американски щати. Финалът наближава и може да е доста противен за Пеевски и компания.

Прокуратурата знае това. Знае също, че делото „ КТБ “ е пред неуспех, освен поради все по-неадекватното държание на главния прокурорски очевидец Бисер Лазов, който даже отхвърля да дава отговор на въпроси, а тъй като доказателствата издишат. Нападките против всеки, който търси и демонстрира какво в действителност се е случило, също са показателни, че избрани кръгове желаят всичко да се замете под килима, Цветан Василев и останалите подсъдими да го отнесат и статуквото да спечелва.

Ако Василев и останалите обвинени са направили закононарушенията, които прокуратурата твърди, тя би трябвало да го потвърди в съда. Ако това стане – дано лежат. Но в случай че се окаже друго? Кой ще възмезди тези хора за преживения смут и репресиите? Цацаров, Гешев и Пеевски ли? Политиците, които са ухажвали Василев и са опитвали да се облажат от банката, а по-късно са решили да я погребат, с цел да погребат личните си провинения?

От година и половина Гешев настойчиво ползва матрицата „ КТБ “ към други хора и техния бизнес. Някои от упрекнатите заслужават закона да се стовари с цялата си тежест върху тях, само че това би трябвало да става по разпоредбите. Не по мутренски, с бухалката, тъй като се размива границата сред господство на закона и беззаконието. А има ли такава граница изобщо?

Д-р Димитър Попкутуев

-------------------------------------------------------

У пичку материно* - сръбски израз от рода на върви на майната си, махай ми се от главата...

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР