Топящите се ледници са добавили толкова много нова вода към

...
Топящите се ледници са добавили толкова много нова вода към
Коментари Харесай

Океанското дъно потъва, нивото на океаните расте с повече, отколкото се смяташе

Топящите се ледници са добавили толкоз доста нова вода към международните океани, че океанското дъно е почнало да потъва под нейната тежест. Деформацията на океанското дъно значи, че първичните калкулации за това, с какъв брой се е повишило нивото на океаните не са правилни, като обстановката е доста по-лоша от считаната до момента.

През последните 20 години, океанското дъно е потъвало приблизително с 0.01 см на година. Това значи, че океанът е станал с 0.2 см по-дълбок спрямо нивото си преди 20 години. Това може и да не ви се коства доста значима смяна, само че океаните и моретата заемат към 70% от земната повърхнина, а това значи че казусът е много важен.

В изследване оповестено в списание Geophysical Research Letters се изяснява, по какъв начин е употребявано математическо уравнение, наречено „ еластично уравнение за нивото на морето “, с цел да се мери точно равнището на океана. Този метод е разрешил на учените да създадат и забавното съпоставяне на равнищата през 1993 и през 2014 година.

Това не е първата изследователска група занимаваща се с нивото на океаните, само че в този момент за първи път се взима поради въздействието на спомагателната вода, разтопена от ледниците за образуването на океанското дъно.

Изследването демонстрира, че океанското дъно се трансформира по метод, по който до момента не сме разбирали, като потъва по-дълбоко в земната кора. Това е трансформирало оценката за повишение нивото на океаните с към 8%. Учените вършат извода, че при бъдещите оценки на това, с какъв брой се е повишило нивото на океаните, би трябвало да се има поради и деформацията на океанското дъно.

Хората живеещи по крайбрежните региони към този момент виждат и без специфични измервания измененията в нивото на океана. Това води до понижаване на разполагаемата земя за живеене и култивиране. Повечето вода в океаните прави бурите и ураганите доста по-силни и рискови за хората.

Според списание Newsweek, в случай че сегашните калкулации се окажат правилни, през 2100 година океанското ниво в разнообразни райони на света, ще се е повишило с 28 до 96 см., което значи заливането на големи площи в крайбрежните региони на света.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР