Топ съвети за здрав и продължителен сън „Утрото е по-мъдро

...
Топ съвети за здрав и продължителен сън „Утрото е по-мъдро
Коментари Харесай

Топ съвети за здрав и продължителен сън

Топ препоръки за здрав и нескончаем сън

„ Утрото е по-мъдро от вечерта “ – една от най-известните поговорки, която има за какво да е толкоз известна. Вечерта е времето за релаксация, а не за взимане на значими решения, а утрото – то бележи новото начало. Сутрин мислим трезво, само че замисляли ли сте се за какво? Защото сме се наспали. Най-честият съвет, който ни дават по-опитните хора е „ преспи “, т.е. изчакай, с цел да пристигна моментът, когато ще вземеш вярното решение. Сънят е времето, през което нашият организъм се възвръща, а неналичието му води до отрицателни последици освен за душeвността ни, а и за физическото ни здраве. Eто за какво взехме решение да ви дадем препоръки по какъв начин да спите непробудно през цялата нощ.

Повече светлина денем

Вашето тяло има натурален часовник за отчитане на времето, прочут като „ циркаден темп “. Той визира мозъка, тялото и хормоните ви, като ви оказва помощ да останете будни или да кажете на тялото си по кое време е време за сън. Естествената слънчева светлина или ярката светлина денем оказват помощ да поддържате циркадния си темп здрав. Това усъвършенства както силата денем, по този начин и качеството и продължителността на съня през нощта. И не само- светлината денем може да понижи времето, належащо за заспиване с 83%*.

По-малко светлина вечер

 d iStock/ Getty images/ Freepik

Колкото излагането на светлина денем е потребно, толкоз това през нощта има противоположното деяние. Това се дължи на резултата върху циркадния ви темп, който „ мами “ мозъка ви, че към момента е ден. Синята светлина, която електронните устройства като смарт телефони и компютри излъчват в огромни количества, е най-лошата светлина в това отношение. Преустановете използването на електронни устройства (таблети, смарт телефони, лаптопи), както и гледането на телевизия най-малко един час преди да си легнете. Знаем, че е изкушаващо, само че би трябвало да устоите. Същото важи и за осветителните тела вкъщи.

Оптимизирайте спалнята си

Ще стартираме с това – оставете спалнята да си бъде спалня. Тоест, в случай че работите от у дома, не я използвайте за офис, нито за столова. Идеята е да свързвате това помещение с релаксация и сън и точно по тази причина би трябвало да я извършите най-уютното и предразполагащо към бездънен сън място. Това значи да си осигурите комфортно легло, да си сложите дограма, която да изолира външния звук и да настроите климатика на оптималната за сън температура – сред 18 и 20 градуса.

Хранете се вярно

 d iStock/ Getty images/ Freepik

Храната е обвързвана със здравето, разумно и със съня. Неслучайно в случай че легнете скоро, откакто сте станали от масата, ще чувствате тежест. Но не е значимо единствено по кое време се храните, а с какво се храните. Правилото е просто – това, което е потребно за тялото ви, е потребно и за положителния сън. Включете в дневното си меню сезонни пресни плодове и зеленчуци, както и храни, богати на фибри. Ядките и рибата са също доста потребни, поради витамините, минералите и Омега-3, на които са богати. Пийте най-малко 2 литра вода дневно, само че не по време на хранене и не директно, преди да си легнете. Водата се приема към 30 минути преди и 2 часа откакто сте се нахранили.

Отпуснете мозъка и тялото си преди сън

Има причина да съществува израза „ спи като къпан “ – дългата топла вана или душ са несравними помощници за по-лесно заспиване и непробуден сън. След банята може да се посветите на малко време за себе си, което да прекарате по отношение на заниманията си – да почетете книга, да медитирате или пък да послушате релаксираща музика. Друг потребен трик е да започнете да пресъздавате приятни неща, които желаете да ви се случат в близко бъдеще. Това оказва помощ освен да заспите по-лесно и с усмивка, а и да преборите друсам и тревогата, които са особени врагове на хубавия сън. А в забързаното ни всекидневие са сложни за отбягване.

Доверете се на верния асистент

 d Rescue

Ако все пак вечер се чувствате в капан на мрачните мисли и изпитвате тревога, доверете се на изпитан асистент - серията – капки или спрей. Продуктите Rescue Night са ефикасни при проблеми със заспиването и съня, когато просто не може да спрете да мислите за обстановки, които са оказали мощно въздействие върху душeвността ви или задания, които ви предстоят. Няма потребност от суматоха – случвало се е на всички. Продуктите са основани по истинската рецепта на доктор Бах с добавена моноесенция от бял див кестен, която спомага за това да останете фокусирани и спокойни в това време. Rescue Night не е приспивателно и не провокира приучване. Може да бъдете спокойни, че след приема му няма да сте сънливи денем и да имате проблеми със събуждането. Впръскайте 2 пъти спрея в устата си или сипете 4 капки в малко количество вода, когато не успявате да заспите. Действието ще настъпи в границите на 15-20 минути и ще спомогне за спокоен и пълностоен сън.

Здравей, сладостен сън, и сбогом, натрапчиви мисли - с Rescue Night от доктор Бах. Търсете в аптеките или онлайн на
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР