Тома Белев (вляво) и Веселина Кавръкова по време на официалната

...
Тома Белев (вляво) и Веселина Кавръкова по време на официалната
Коментари Харесай

Тома Белев обсебил Асоциацията на парковете за лична изгода


Тома Белев (вляво) и Веселина Кавръкова по време на формалната гала за началото на плана „ Да свържем опазването на природата с устойчивото развиване на селските региони “, финансиран с 4 790 000 швейцарски франка.

Тома Белев е обсебил ръководството на Асоциацията на парковете в България (АПБ) с цел да завоюва швейцарски план за 4 790 000 франка – това сочат обстоятелствата от 2012 година до през днешния ден.

След като Белев губи състезанието за шеф на Природен парк „ Витоша “ през февруари 2012-а, той насочва напъните си към запазването на председателското място на Управителния съвет на АПБ и то непременно, оповестява "Труд ".

Начело на Политическа партия „ Витоша “ лесовъдът застава през 1999 г, без конкурс. През 2011 година е разгласен конкурс, на който той се класира трети и губи ръководството на парка. В същото време Белев е ръководител на АПБ в качеството си на шеф на Политическа партия „ Витоша “.

Сдружението е учредено през 2003 година, като в него членуват дирекциите на 8 естествени парка в качеството има на юридически лица, които са представлявани от шефовете им.

След като към този момент не оглавява Политическа партия „ Витоша “ Тома Белев е задължен да напусне АПБ, като свика Общо заседание, което да избере нов законен ръководител – подобен, който дава отговор на условията и на Устава на сдружението.

Но Белев не прави това, като през септември 2012 година излиза наяве за какво. В този миг текат процедурите по желание на реализатор на плана „ Да свържем опазването на природата с устойчивото развиване на селските региони “, финансиран с 4 790 000 франка или 8 милиона лв. по Българо-швейцарската стратегия за съдействие. Проектът се извършва в границите на четири години.

Партньори от българска страна, с изключение на Асоциация на парковете в България, са WWF – Дунавско-Карпатска стратегия България, ръководено от дамата на Белев – Веселина Кавръкова, Българо-швйецарската фондация „ Биоразнообразие “ на Петко Цветков, по това време съпредседател на партия „ Зелените “, Българско сдружение за отбрана на птиците. Всичките те са членове на обединението „ За да остане природа в България “ и са свързани между тях.

Дотук хронологията е следната: Въпреки че Белев към този момент не е шеф на Политическа партия „ Витоша “, той продължава да ръководи АПБ в нарушаване на закона. Не привиква Общо заседание на сдружението, каквото обвързване има, тъй като през септември, посочените организации са избрани за реализатори на плана по швейцарската стратегия и към тях потичат пари. През 2014 година, подплашен от медийния звук, надигнал се поради обсебването на АПБ и пред угрозата да се лиши от швейцарските франкове, Белев привиква Общо заседание. На него той вкарва в допълнение в сдружението 15 физически лица, всички до един негови доближени, с цел да промени съотношението и да получи болшинство, с цел да го изберат още веднъж за ръководител. Решенията от това подправено заседание са атакувани в съда.

На първата инстанция – състав на Софийския градски съд, събранието е оповестено за нелегално. Втората инстанция – Софийския апелативен съд удостоверява това. Тази седмица „ Труд “ разкри, че решението е влезнало дефинитивно в действие, откакто Тома Белев е изпуснал периодите за обжалване пред последната инстанция – Върховния касационен съд.

Постановеното от магистратите решение демонстрира, че Белев е заблуждавал, с цел да усвои част от милионите франкове.

Нещо повече – с изключение на формалните управляващи у нас, Белев лъже и Европейската комисия, която през 2016 година награждава изпълнителите на плана. Призът е връчен от комисаря по околна среда Кармену Вела, тъй че измежду излъганите е и той.

До през днешния ден, макар решението на българския съд, Белев отхвърля да се отдръпна от АПБ, както към този момент е длъжен и от магистратите.

Погазването на законите от Тома Белев и упоритият му отвод да излезе от Асоциацията на парковете в България има четири 4 790 000 претекста. Въпросът е един – ще се измъкне ли Белев безнаказано за следващ път.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР