Тест за наличие на пластмаса във водата на 3 произволно

...
Тест за наличие на пластмаса във водата на 3 произволно
Коментари Харесай

И в българската бутилирана вода има пластмаса, но тя била малко

Тест за съществуване на пластмаса във водата на 3 случайно определени марки бутилирана вода на българския пазар се оказа позитивен. Експертите обаче твърдят, че откритите пластмасови частици са в концентрации под нормата и надлежно - са безвредни.
„ Показа миграция, която е в допустимите правила за 3-те обособени проби. Първата – 1.73 мг/кг, за втората – 2.09 мг/кг и за третата проба – 8.75 мг/кг. И трите проби са в допустимите правила – за тези води няма заплаха. Максимално допустимата норма, която е заложена е 60 мг/кг”, сподели лаборант-химикът Яна Георгиева във връзка с пробите.
До този миг проби за обособяване на частици пластмаса от бутилките във водата у нас не са правени. Контрол съвсем няма защото минералната вода още не е избрана от закона като храна и не се ревизира нито от здравните инспекции, нито от организацията по храните.
Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) не прави регулярни проби дали при бутилиране на минерална вода се отделят пластмасови частици. Това стана ясно от категорично конкретизиране на БАБХ пред Нова телевизия.
Въпросът стана настоящ след обявяване на резултати от проучване на учени от държавния университет в Ню Йорк. Според тяхното проучване в бутилираната минерална вода (бел. ред. – става въпрос за бутилиране в пластмасови бутилки) са открити пластмасови частици. Учените изследват над 250 бутилки вода от разнообразни марки от 9 страни. В 93% от пробите са открити дребни пластмасови частици като пропилен и найлон. Количеството на тези частици е приблизително по 10 на литър бутилирана вода. А размерът на всяка от тях е по към 0,1 милиметър колкото е да вземем за пример дебелината на човешкия косъм.
В България обаче производителите настояват, че обособяване на пластмасови частици няма по какъв начин да се случи, в случай че няма някаква повреда или съзнателно нагряване на бутилки на висока температура. Според изказвания пред Нова телевизия процесът на бутилиране към този момент е толкоз изчистен, че сходно замърсяване на процедура е изключено.
Относно теста на американските учени, беше изказано съмнение, че почвата и водата в международен мащаб са толкоз нечисти, че не е изключено пластмасови частици да бъдат открити непосредствено във водата.
Производителите на минерална вода у нас са безапелационни, че процесът на бутилиране у нас се управлява прецизно.
„ Извършват се регулярни проби в лични и във външни упълномощени лаборатории. Контролът се прави при източника, в процеса на бутилиране, на употребяваните опаковки и на готовата продукция”, споделиха от АПБНБ.
Тестът е във връзка огромното интернационално проучване на учени от държавния университет в Ню Йорк, което откри частици пластмаса в съвсем всяка бутилка вода.
На лабораторни проби в Съединени американски щати са подложени над 250 бутилки вода от 11 разнообразни марки, закупени от 9 страни. В 93% от пробите са открити дребни пластмасови частици като пропилен и найлон.
При тестванията учените от университета в Ню Йорк настояват, че откриват приблизително по 10 дребни частици пластмаса във всеки литър изследвана вода. Всяка от тях с величина 100 микрона – колкото да вземем за пример е дебелината на човешкия косъм.
Засегнатите от изследването непознати компании оспорват лабораторните способи и ги дефинират като ненадеждни, а подадената информация като заблуждаваща. Производителите у нас също желаят нови проучвания.
„ Липсва методика по какъв начин са избрани частиците, които са открити. Показано е, че частиците плуват вътре в течността, само че не е разпознато каква е – дали става въпрос за пластмаса”, сподели Емил Митев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР