Терористичната организация Хамас“ представи отговора си на последното предложение на

...
Терористичната организация Хамас“ представи отговора си на последното предложение на
Коментари Харесай

„Хамас“ и Израел обсъждат временно примирие

Терористичната организация „ Хамас “ показа отговора си на последното предложение на интернационалните медиатори за краткотрайно преустановяване на огъня във войната с Израел.

" Получихме позитивен отговор от Хамас, той съдържа няколко запаси, само че като цяло е позитивен ", съобщи катарският министър-председател Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани на взаимна конференция с държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен в Доха във вторник.

В изказване, оповестено в Telegram, „ Хамас “ съобщи, че те и техните съдружници са разгледали предлагането за ходатайство " в позитивен дух ". Споразумението обаче би трябвало да докара до цялостно и всеобхватно преустановяване на огъня, преустановяване на блокадата на линията Газа, възобновяване на разрушената от войната крайбрежна зона и цялостно освобождение на палестинските пандизчии.

Предложението беше направено от представители на Израел, Катар, Египет и Съединени американски щати. Държавният секретар на Съединени американски щати Блинкен съобщи в Доха, че отговорът на „ Хамас “ е бил изследван и предаден на Израел. Кабинетът на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху заяви във вторник вечерта, че Катар е препратил отговора на „ Хамас “ на службата за външно разузнаване Мосад.

" Подробностите в него ще бъдат задълбочено оценени от длъжностните лица, участващи в договарянията ", се споделя в изказването.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън разяснява развиването на събитията във Вашингтон във вторник, като съобщи: " Има известно оживление ". Имало е реакция от страна на „ Хамас “, само че тя е изглеждала " малко пресилена ". От няколко седмици Катар, Египет и Съединени американски щати поставят интензивни старания да реализират преустановяване на огъня и да обезпечат освобождението на повече от 130 израелски заложници, държани от „ Хамас “.

Според известия в медиите предлагането на медиаторите съставлява многоетапно рамково съглашение, което планува по-дългосрочно преустановяване на огъня, само че оставя отворени няколко значими детайла.

На първия стадий „ Хамас “ би трябвало да освободи три дузини дами, възрастни мъже и ранени заложници. По време на прекратяването на огъня Израел и „ Хамас “ ще продължат да договарят посредством медиаторите, с цел да обезпечат освобождението на всички заложници, държани от „ Хамас “.

Предложената договорка оставя значими елементи отворени - те към момента би трябвало да бъдат изяснени в хода на по-нататъшните договаряния. Например към момента не е контрактуван брой на палестинските пандизчии, които ще бъдат освободени от Израел.

В единственото сходно съглашение досега Израел освободи 240 палестински пандизчии през ноември, всички от които дами и младежи, в подмяна на 105 заложници на Хамас. Сред тях бяха и 14 немски жители.

Междувременно израелската войска твърди, че е разкрила доказателства за парични потоци сред Иран и „ Хамас “ в обширната система от тунели под линията Газа. Военният представител Даниел Хагари съобщи във вторник, че бойците са разкрили документи, доказващи преводи на обща стойност над 150 млн. щатски $ (140 млн. евро) от Иран към „ Хамас “ и неговия водач в линията Газа Яхия Синвар в интервала 2014-2020 година

Въоръжените сили разгласиха няколко документа, както и фотоси на пликове и пари. Първоначално информацията не можеше да бъде тествана по самостоятелен метод.

" Това е още един образец за това по какъв начин Иран изнася гнет в Близкия изток ", съобщи Хагари. " Терорът, който Иран изнася и предизвиква, е световен проблем. "

Израел е разгласен за върл зложелател на Иран от Ислямската гражданска война през 1979 година насам. Заедно с други милиции като " Хизбула " в Ливан и хутите в Йемен, " Хамас " е част от по този начин наречената " Ос на съпротивата " - мрежа от групировки, борещи се против Израел, които са подкрепяни от Техеран.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР