Терористичната атака на Хамас на 7-ми октомври взе първата медийна

...
Терористичната атака на Хамас на 7-ми октомври взе първата медийна
Коментари Харесай

Над 60 журналисти са загинали при конфликта в Близкия Изток

Терористичната офанзива на " Хамас " на 7-ми октомври взе първата медийна жертва на войната. Янив Зохар, прочут с това, че постоянно е първи на мястото на събитието, има дълга кариера в медии, измежду които Associated Press и израелски вестник. " Хамас " умъртви видеожурналиста и фамилията му.

Само няколко дни по-късно при удар по границата с Ливан беше погубен журналистът от Ройтерс - Исам Абдала и бяха тежко ранени още няколко души. Според разбор на Ройтерс и други източници израелски танков залп е умъртвил видеожурналиста. Резултатите демонстрират, че Израелските сили за защита са знаели местоположението на новинарския екип. Изстреляни са два снаряда в бърза поредност, това е явно съзнателно нахлуване против цивилни, което може да съставлява военно закононарушение, съгласно анализаторите.

Международният представител на израелските отбранителни сили реагира на констатациите, като съобщи, че страната не се цели в публицисти.

Абдала и Зоар са двама от над 60-те кореспонденти, убити в спора, който Комитетът за отбрана на публицистите дефинира като най-смъртоносния в историята. Според анализатори, тяхната загуба оказва въздействие върху аудиторията.

" Тяхната работа е в действителност жизненоважна. Разчитаме, че публицистите ще бъдат нашите очи и уши по време на спор, с цел да знаем ние, интернационалната общественост, какво се случва ", съобщи Джоди.

В спора са убити хиляди цивилни, в това число над 130 филантропични служащи на Организация на обединените нации. Пред централата на Организация на обединените нации в Ню Йорк групата за помощ " Лекари без граници " провежда бдение в памет на сътрудниците си, починали в Газа.

Тъй като интернационалните медии значително нямат опцията да отразяват събитията в Газа, локалните публицисти играят жизненоважна роля.

Броят на убитите публицисти през първите два месеца на тази война надвишава този във войните в Ирак. По данни на Комитета за отбрана на публицисти, за цялата 2006-та година са убити 32-ма публицисти, а в Сирия, през 2012-та са регистрирани 31 случая. Наблюдателите приканват за вдишване на отговорност.

С приключването на краткотрайното преустановяване на огъня за освобождение на заложници и пандизчии и подновяването на бойните дейности на Израел против " Хамас " в Газа, анализаторите предвиждат, че жертвите измежду цивилното население, филантропичните служащи и публицистите, които се пробват да опишат своите истории, ще се усилят.
Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР