Витамин С е важна част от антиейджинг грижата и е

...
Витамин С е важна част от антиейджинг грижата и е
Коментари Харесай

Защо локалното приложение на витамин С е важно за здравата кожа?

Витамин С е значима част от антиейджинг грижата и е незаместим фактор за красивата кожа.
Той е мощен антиоксидант и оказва помощ за неутрализирането на свободните радикали, генерирани от оксидативен стрес, които разграждат матрицата на кожата и водят до бръчки и пигментации.

Витамин С нормално участва в пластовете на кожата, наречени дерма и епидермис, където се транспортира от кръвния поток. Стареенето, замърсяването или излагането на UV  лъчи могат да понижат наличността на витамини основно от епидермиса. Тютюнопушенето да вземем за пример, е един от главните фактори водещи до понижаване на витамин С в организма и по-специално в кожата, защото води до усложнен приток на О2 и други хранителни субстанции и минерали от кръвния поток към тъканите в тялото. Кожата губи блясъка си и става по-матова и обезцветена. Все повече изследвания върху така наречен бездимни различни произведения, като продуктите за нагряване и вейп устройствата, сочат, че, те са с друг рисков профил по отношение на цигарите, защото заради липса на развой на горене при тях, в излъчванията, които се отделят при тези артикули, токсините са по-малко и те водят до по-слаб оксидативен стрес спрямо дима от запалими цигари. Това не значи, че те са по-безопасни и без риск, като цялостното самоограничение постоянно е за предпочитане.

За да се противопоставите на оксидативния стрес, породен от изброените нагоре фактори, от извънредно значение е включване на витамин С в рутинната грижа за кожата. Ето по какъв начин да се възползвате от резултата му:

Какви са изгодите от използването на козметични артикули с в итамин С?

L-аскорбиновата киселина е дейната форма на витамин С. Тя предизвиква:

Синтеза на колаген;

Запазва съществуващия;

Подобрява проблемите с пигментацията;

Има противовъзпалителни свойства;

Когато се употребява със слънцезащитен крем, витамин С може да увеличи UV отбраната.

Има доста артикули какво би трябвало да изберете?

L-аскорбиновата киселина нормално се открива в СЕРУМИТЕ с витамин C [а не в кремовете].

За страдание тази дейна форма мъчно се формулира в козметиката, защото съединението е доста несигурно и не прониква добре в кожата.

Един от методите за стабилизиране включва понижаване на рН на продукта.

Когато избирате ефикасна формула, проверете за:

Нивото на рН и дали е добавена ферулова киселина – тя намалява pH на кожата под 3,5 и усилва сполучливото навлизане.

Има ли витамин Е в продукта – тези два витамина за локално приложение наподобява усилват взаимно резултатите си.

Концентрацията на витамин С – концентрациите > 10% са нужни за съответна всмукване на кожата, само че няма спомагателна изгода от прекосяване над 20%.

Има ли други производни на витамин С, с изключение на L-аскорбиновата киселина?

Да – аскорбил-6-палмитат, магнезиев аскорбил фосфат [MAP], аскорбил глюкозид.

Te са по-малко дразнещи кожата и по-стабилни препарати, само че имат по-слаба успеваемост.

Странични резултати на L-аскорбинова киселина?

Ниското рН на съставките може да провокира раздразнение. Ако имате подобен резултат, преминете към по-ниска централизация или друго производно на витамин С.

Ако употребявате най-активната форма, L-аскорбинова киселина, може да забележете, че дланите или лицето ви получават леко кафяв или оранжев нюанс. Причината е, че витамин С се окислява върху кожата и се трансформира в еритрулоза – съставна част, употребена за артикули за неестествен загар. Затова не забравяйте да ексфолирате!

Как да употребявам витамин C, с цел да бъде най-ефективен за кожата ми?

Като част от утринната си рутина: разчистване ➡ витамин C серум ➡ хидратация ➡ SPF.

Нашият създател:

  Д-р Маргарита Къчева приключва медицина с отличие в Медицински университет – София.  Част е от екипа на Клиника по кожни и венерически заболявания при Аджибадем Сити Клиник Токуда Болница София. Полага сполучливо изпита на Европейския ръб по дерматовенерология (EBDV), чиято цел е реализиране на висок стандарт на дерматовенерологична помощ във всички европейски страни. Д-р Къчева получава най-високото отличие на борда – купата Fellow of European board of dermatology and venereology (FEBDV). Докторант е към Медицински университет – София за придобиване на научна степен „ Доктор по медицина “. През 2018 година организира специализация по Дерматохистопатология в Университетска болница Цюрих, Швейцария. Асистент е в Медицински факултет към Софийски университет.

Д-р Къчева се е усъвършенствала на интернационалните образования и на практика семинари в страната и чужбина. През 2016 година взе участие в Академия по лазерни технологии в Марбея, Испания. През 2017 година е стипендиант на Европейската академия по дерматология и венерология (EADV), Женева, Швейцария. През юни 2018 година организира образование по дерматохистопатология в Университетска болница Гент, Белгия. През декември 2018 година организира образование по полово трансмисивни заболявания в Университетска Болница Амстердам, Холандия. Професионалните ползи на доктор Къчева са в региона на клиничната и педиатрична дерматология, полово трансмисивни заболявания, онкодерматохирургия и дерматохистопатология. За повишение на здравната си подготовка в тези области ежегоднo посещава интернационалните конгреси и курсове.

Член е на Българското Дерматологично Дружество и Европейската Академия по Дерматология и Венерология.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР