Терор в Нова Зеландия – 49 души загинаха и десетки

...
Терор в Нова Зеландия – 49 души загинаха и десетки
Коментари Харесай

Терор в Нова Зеландия – 49 души загинаха при атаки срещу две джамии

Терор в Нова Зеландия – 49 души починаха и десетки са ранени при пукотевица против две джамии в град Крайстчърч. Нападателят излъчва офанзивата онлайн във „ Фейсбук” и търси известност като норвежкия екстремист Андерш Брайвик.

„ Нека празненството стартира!” – с тези думи 28-годишен мъж влиза в джамията „ Ал Нур”. Открива огън първо против молещите се мъже, след това и против дамите.

Напуска храма, с цел да смени оръжието си и се връща вътре за още жертви. Всичко предава онлайн във „ Фейсбук” – цели 17 минути.

Следват изстрели във втора джамия в предградията. Вътре са открити експлозиви. Засега не е ясно дали стреля същият нападател.

Любителски фрагменти демонстрират момента на задържането на стрелеца след гонене с полицията. Брентън Тарант е арестуван по улиците на Крайстчърч – градче с население от 350 хиляди поданици и мюсюлманска общественост от към 50 хиляди души.

“Мога да потвърдя, че арестуваното лице е роден в Австралия жител на страната. Австралийските управляващи се ангажират с този аспект на следствието и ще проведат лично следствие с всички съпричастни агенции”, сподели австралийският министър председател Скот Морисън.

Арестувани са още трима, по-късно един е освободен. Има и жена.

„ Не сме имали информация за тях. Никоя работа не е имала информация за тези хора”, сподели Майк Буш от полицията.

Стрелецът разгласява манифест преди офанзивата в отбрана на крайнодясна и антимигрантска идеология.

Във видеото му на път за джамията се чува балкански фолклор, а върху оръжието има бели надписи – на латиница и на кирилица.

Изброени са исторически персони и огромни борби, приключили с проваляне на Османската империя.

Разчитат се и имената на Фружин и на цар Константин II Асен. Посочени са боевете при Шипка и при Булаир от 1913 година, където българска армия побеждава турска дивизия.

В болница са 20 от ранените.

Жертвите към момента се разпознават. Сред ранените с изключение на новозеландци са жители на Турция, Саудитска Арабия, Малайзия, Индонезия.

„ Това е един от най-мрачните дни в историята на Нова Зеландия. Случилото се е извънреден и невиждан акт на насилие”, разяснява министър председателят на Нова Зеландия Джасинда Ардърн.

От офанзивата се избавя бангладешкият народен тим по крикет, чиито играчи при първите изстрели били до рейс покрай джамията.

В манифеста си стрелецът намерено приканва за гибел на международни водачи и показва имената на немския канцлер, турския президент и кмета на Лондон.

Те от своя страна остро осъдиха нападенията.

Жители на Диарбекир излязоха на митинг, а турският президент Реджеп Тайип Ердоган се обърна към Запада. „ Очевидно е, че методът на мислене на килъра, който атакува нашата страна, нашата нация и персонално мен, е нещо, което се популяризира като рак в западните общества”, уточни Ердоган.

Германският канцлер Ангела Меркел също осъди офанзивите.

„ Това е атентат против мюсюлманите и в този смисъл е атентат против демокрацията в Нова Зеландия, против отвореното и толерантно общество”, означи тя.

Съпричастност показаха и английската кралица и папа Франциск. Съболезнования към жителите на Нова Зеландия идват от целия свят. Такива изпратиха и българският президент Румен Радев и българският министър председател Бойко Борисов.

Премиерът съобщи, че страната ни уверено осъжда този отблъскващ акт на нахлуване против почтени хора. Президентът Румен Радев акцентира, че омразата на расова основа и стимулирани от ксенофобия убийства на почтени жители са отвратителни закононарушения против човешкия живот и демокрацията.

Няма данни за починали български жители, оповестиха от външното ни министерство.

Мисията ни в Канбера, Австралия, която е акредитирана и за Нова Зеландия, е в непрекъснат контакт със управляващите там.

Министерство на външните работи предлага на българските жители, пребиваващи в страната, да не вършат опити да навлизат в отцепените от полицията региони, прецизно да съблюдават рекомендациите на правоохранителните органи и останалите профилирани служби.

При подозрения за наранени близки, информация може да бъде получена на горещата телефонна линия на новозеландската полиция +64-0800-115-019. При потребност от подпомагане, българските жители, пребиваващи краткосрочно или дълготрайно в Нова Зеландия, могат да се обръщат към посолството на България в Австралия на следните телефони: +612 62869700 и +614 38 005 187 (дежурен телефон в извънработно време).

Сигнали и молби за подпомагане при бедствени обстановки на български жители се одобряват непрекъснато и на телефонните линии на Дирекция "Ситуационен център ": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: [email protected].
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР