Териториалните загуби напоследък на т.нар халифат ще отслабят "Ислямска държава"

...
Териториалните загуби напоследък на т.нар халифат ще отслабят "Ислямска държава"
Коментари Харесай

Ислямска държава остава заплаха номер 1

Териториалните загуби в последно време на т.нар халифат ще отслабят "Ислямска страна " (ИД), само че терористичната опасност от екстремистите няма да намалее, декларира координаторът на Европейски Съюз за битка с тероризма Жил де Керхов в изявление за АР.

По думите му не са се оправдали опасенията на някоя за всеобщо завръщане в Европа на бойци от ИД след загубата на територии в Сирия и Ирак. Разузнавателните служби разказват това завръщане "по-скоро като струйка, в сравнение с като поток ", сподели той. Обаче хората, въодушевени от идеологията на джихадистите, остават опасност и групата евентуално ще се укрепи на други елементи по света със "слаби държавни управления " като Либия или Афганистан, прибавя Де Керхов.

Експертът от Европейски Съюз показва мнение, че на дамите и децата от Европа, чийто съпрузи и татковци са се включили към ИД, би трябвало да бъде позволено да се завърнат, само че в случай че преминат ефикасни стратегии за "рехабилитация ".

Той хвали напъните на Турция за подсилване на границата си със Сирия посредством издигането на ограда и засилена защита, като съгласно него в този момент е "десет пъти по-трудно " да се прекоси тази граница, в сравнение с преди.



Групировката ИД бе изтласкана от повече от 96 на 100 от обширните земи в Ирак и Сирия, които преди бяха под неин надзор. Това осуети постигането на задачата й да сътвори "халифат " в района, напомня осведомителната организация.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР