Тенисът е един от спортовете с най-сериозен допинг контрол, като

...
Тенисът е един от спортовете с най-сериозен допинг контрол, като
Коментари Харесай

Заради огромно недоразумение: Бивш №7 е наказан след положителен допинг тест

Тенисът е един от спортовете с най-сериозен допинг надзор, като играчите биват проверявани извънредно постоянно, а от време на време и няколко пъти в месеца. Положителните допинг проби не са по никакъв начин голям брой, само че все пак съществуват, като през последните седмици съществено нашумя казусът със Симона Халеп, в чиято проба на US Open бе намерено неразрешеното вещество роксадустат. Днес пък още едно от най-разпознаваемите имена в тениса през последните години бе забъркано в допинг скандал, а това точно е някогашният №7 в света Фернандо Вердаско. 

39-годишният испанец е дал позитивна допинг проба през февруари тази година по време на АТР 500 конкуренцията в Рио де Жанейро, където доближи до осминафиналите. Веществото, намерено в тестът му, е метилфенидат, който по неговите думи е попаднал в организма му чрез лекарство, което приема против хиперактивност и проблеми с концентрацията. 

На тенисиста е наложено двумесечно наказване, изтичащо на 8 януари 2023 година, като повода за понижената глоба е, че в правилника на WADA (Световната антидопингова агенция) може да се направи " изключение за лечебна приложимост ", което разрешава на състезателите да одобряват дадени субстанции, ако това е належащо за лекуване на здравословни проблеми.

В съответния случай Вердаско е публично диагностициран и има здравно удостоверение, като породилият се проблем произтича от обстоятелството, че играчът не е обновил информацията си в периодическите медицински протоколи на ITF и WADA, които е належащо да бъдат обновени през прочут интервал от време. Испанецът дефинира случилото се като " голямо неразбирателство " и съобщи, че приема наложеното си наказване. 

Fernando Verdasco has accepted a two-month ban because he forgot to renew a TUE (therapeutic use exemption) for his ADHD medication and tested positive for methylphenidate. His provisional suspension ends January 8, 2023.
— Reem Abulleil (@ReemAbulleil)

Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР