Темата за чужди бойни самолети на българска територия отново стана

...
Темата за чужди бойни самолети на българска територия отново стана
Коментари Харесай

Нидерландските изтребители предизвикаха спор в коалицията

Темата за непознати бойни самолети на българска територия още веднъж стана поле на политическо опълчване в Народното събрание. Поводът - решението на държавното управление България да одобри до 8 нидерландски изтребителя F-35 за наблюдаване на въздушното ни пространство и до 200 военнослужещи.

От левицата обявиха, че техните министри в кабинета са били срещу при гласуването на решението. В коридорите на Народното събрание министърът на защитата Драгомир Заков изясни, че става въпрос за рутинна активност по линия на интернационалното съдействие в границите на НАТО и не е разследване на войната в Украйна.

В началото на април у нас ще дойдат първите F-35 от Нидерландия, които ще сменят " Юрофайтър " -ите на Испания, изясни в коридорите на Народното събрание военният министър.

" Нидерландия ще бъда със самолети за интензивен еърполисинг, след Испания, като това са действия, които се възнамеряват авансово, тъй че войната не е повода напълно, да го кажа. Разбира се,несигурността в Европа е част от този детайл, който постанова в допълнение увеличаване на защитата на въздушното пространство с наши съдружници ", сподели министърът на защитата Драгомир Заков.

Той изясни при какви случаи непознатите изтребители могат да употребяват своето въоръжение в българското небе.

" Те носят оръжие, само че то е единствено за самоотбрана. Т.е., те могат да употребяват оръжие само и единствено като самоотбрана. В случай на нужда и при интервенция- т.е., защита на българското въздушно пространство, по тази причина се употребяват български изтребители, с позволение на министъра на защитата ", изясни Заков.

Според вицепремиера и финансов министър Асен Василев е обикновено България да с възползва от съюзническа помощ, изключително в обстановката на война сред Украйна и Русия

" Реална опасност има за всички страни в Източна Европа, както знаете. Водят се военни дейности безусловно по границата на източна Европа. Падат бомби на по-малко от 30 км от полската граница. Вижте какво се случва в Украйна. Нормално е да се укрепи отбраната по източната граница. Това не е казус. Дойдоха испански, в този момент идват холандски самолети. Това е напълно обикновено ", разяснява Асен Василев.

От Българска социалистическа партия оповестиха, че техните членове на кабинета не са одобрили приемането на непознати самолети у нас.

" Нашите министри на кабинета са дали своят вот срещу тези изтребители да дойдат в БГ, тъй като просто няма потребност от това сега, поради обстановката и данните от всички служби за сигурност в България ", съобщи Филип Попов от ПГ на Българска социалистическа партия.

От " Възраждане " показаха сходна позиция с левицата.

" Това е знак, че явно нашата страна се приготвя за по-активна роля, само че най-много в качеството на плацдарм и на територия, тъй като се вижда, че нашата войска, за жалост, не може да подсигурява сама териториалната целокупност на на страната и сигурността и суверенитета на републиката ", сподели ръководителят на " Възраждане " Костадин Костадинов.

А съгласно " Демократична България " е обикновено страната ни да разчита на своите съдружници.

" Много от дълго време от " Демократична България " настояваме дефицитите в българските въоръжени сили да бъдат попълнени казано нагледно с нашите съдружници, тъй че приветстваме това ", сподели Атанас Атанасов.

В рамките на парламентарния надзор военният министър изясни, че съветската компания РСК " МиГ " е направила ремонтите на осемте български МиГ-29, за които имаше подписан контракт и няма учредения за искане на неустойки.

По тематиката работиха: Десислава Маркова, Николай Минков
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР