Темата с присъединяването на Украйна към НАТО е възпряла президента

...
Темата с присъединяването на Украйна към НАТО е възпряла президента
Коментари Харесай

Румен Радев не подкрепя Украйна за НАТО преди мирно уреждане конфликта с Русия

Темата с присъединението на Украйна към НАТО е възпряла президента на България Румен Радев да се причисли към декларацията в поддръжка на нападната от Русия страна, подписана от държавните глави на 9 страни - Румъния, Чехия, Словакия, Естония, Полша, Латвия, Литва, Черна гора и Република Северна Македония. Причината е, че Радев счита, че кардиналната поддръжка за участие на Украйна в отбранителния съюз в бъдеще, дадена от членовете на пакта през 2008 година, е решена в друга среда на сигурност спрямо актуалната обстановка.

" Военните дейности на територията на Украйна през днешния ден изискват нейното участие в Алианса да бъде разисквано в границите на цялостния състав на Северноатлантическия съвет и да не води към риск от директното замесване на страните от НАТО във войната ", написа в известието на президентската администрация. То идва ден, откакто се разбра, че Радев, дружно с унгарския му сътрудник Каталин Новак, не са подписали декларацията на останалите 9 европейски страни.

" Решение за присъединение на Украйна към НАТО би трябвало да бъде взето едвам след изработването на ясни параметри за мирното споразумяване на спора сред Русия и Украйна, които да бъдат признати и приложени и от двете воюващи страни ", се твърди още в позицията на президента.

Все отново се споделя още, че Румен Радев споделя останалите позиции във връзка с Украйна, разказани в декларацията. Макар подкрепените точки да не са упоменати.

Декларацията на 9-имата президенти осъжда противозаконните " референдуми " в 4 украински области, окупирани от съветската войска за присъединението им към Руската федерация. Страните поддържат Украйна " в нейната отбрана против съветската инвазия ". " Изискваме Русия неотложно да се изтегли от всички окупирани територии и насърчаваме всички съдружници да усилят доста военната си помощ за Украйна. Всички, които правят закононарушения на експанзия, би трябвало да бъдат подведени под отговорност и изправени пред съда ", се споделя още в взаимния документ.

Румънският президент Клаус Йоханис в профила си в Туитър посочи, че деветте страни заствават твърдо " зад решението от срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 година по отношение на бъдещото участие на Украйна ". Тази позиция бе доказана от Алианса през предходната година и Киев е част от Плана за деяние за участие.

Веднага след провеждането на подправените референдуми в окупираните от Русия територии на страната
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР