Тежки боеве се водят в неделя в украинския град Бахмут

...
Тежки боеве се водят в неделя в украинския град Бахмут
Коментари Харесай

Битки за всяка къща, за всяко стълбище. Какво става в Бахмут

Тежки боеве се водят в неделя в украинския град Бахмут в източната част на Донецкка област. Това споделиха и, и ръководителят на съветската наемническа група " Вагнер " Евгений Пригожин .

Освен това Генералният щаб на украинската войска твърди, че 700 съветски военни са починали единствено в събота, а от началото на войната - 130 хиляди.

" В северните квартали на [Бахмут] се водят яростни борби за всяка улица, всяка къща, всяко стълбище ", написа Пригожин в Telegram.

" Украинските въоръжени сили не отстъпват ", добави той.

Бахмут е на практика опустошен от съветските артилерийски бомбардировки. От половин година съветските сили се пробват да завземат контрола над стратегическия град. Той се намира в източната Донецка област, част от която беше нелегално анексирана.

" Никой няма да съобщи Бахмут. Ще се бием толкоз дълго, колкото можем. Смятаме Бахмут за нашата цитадела ", сподели на 3 февруари украинският президент Володимир Зеленски .

Според военни анализатори до момента в който завладяването на Бахмут би имало алегорично значение за Русия, това не би било значимо от стратегическа позиция и не би довело до значително изместване на войната.

Британското министерство на защитата сподели, че " през последната седмица Русия има още малко прогрес в опита си да обкръжи " Бахмут.

В разследване на това евентуално в този момент и двата основни пътя към града са под директен огън от съветските военни, написа министерството в Туитър.
В прилежащата област Луганск под контрола на украинските сили остана село Билогоривка, сподели регионалният шеф, отхвърляйки изказванията на съветски чиновници, че селото е завладяно от съветската войска.
" Нашите войски остават на позициите си, никой не е завладял Билогоривка , никой не е влизал там, там няма зложелател ", сподели Сергий Гайдай пред украинската национална телевизия.

Той добави, че обстановката е " напрегната ", защото " броят на съветските офанзиви се е нараснал ", само че добави, че " всички [руски атаки] са били отблъснати " от украинските войски.

Трима цивилни са ранени в неделя от две съветски ракети в град Харков, административната столица на Харковския регион в североизточната част на Украйна, споделиха локалните управляващи. Губернаторът на Харков Олег Синегубов сподели, че ракетите са блъснали жилищна постройка в центъра на града.

Тези изказвания към този момент не могат да бъдат без значение тествани.
Украйна: над 130 000 починали съветски военни
Украинската войска сподели, че 131 290 съветски военни са били убити в Украйна, откогато Русия нахлу в страната на 24 февруари предходната година. В постоянната си актуализация от 5 февруари украинският Генерален щаб твърди, че 700 съветски бойци са били убити единствено в събота, заяви украинската работа на Радио Свобода.

Редовната актуализация - която постоянно е по-висока от западните оценки - също по този начин споделя, че Русия е изгубила 3 220 танка , 6 405 бронирани транспортни машини и 2 226 артилерийски системи от началото на войната.

Цитирайки Съединените щати и други западни служби, New York Times заяви по-рано този месец, че броят на убитите и ранените съветски бойци в Украйна наближава 200 000 души .
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР