Тежи по-малко от килограм и нанася слоеве от биологични мастила“Портативният

...
Тежи по-малко от килограм и нанася слоеве от биологични мастила“Портативният
Коментари Харесай

Портативен 3D принтер възстановява кожа

Тежи по-малко от кг и нанася пластове от „ биологични мастила “

Портативният био-принтер може да промени лекуването на изгаряния и други рани, при които нормално се присажда кожа (снимка: Liz Do, Университет на Торонто)

Изследователи от Университета на Торонто сътвориха портативно устройство – 3D принтер, който може да възвърне човешката кожа на мястото на пострадвания. Това е първият по рода си уред, заяви университетският уебсайт.

Иновативното устройство разрешава нанасяне на пластове от нужните материали на нараненото място единствено за няколко минути. Разработката на канадските учени може да промени лекуването на изгаряния и други рани, при които нормално се присажда кожа.

Повечето модерни 3D био-принтери са огромни, мудни и скъпи устройства, което лимитира приложението им. Портативният принтер на учените от Торонто тежи под 1 кг и е умислен за клинично потребление.
още по тематиката
С помощта на този принтер, лекарите ще могат да нанасят „ биологични мастила “, включително протеинови материали като колаген, директно върху наранения сектор от кожата.

Изследователите възнамеряват да прибавят нови благоприятни условия към своето устройство и да усилят ширината на покритието му. В близко време те ще стартират и проби на принтера с пациенти.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР