Те умеят да печелят какво ли не - от спортни

...
Те умеят да печелят какво ли не - от спортни
Коментари Харесай

Жените, които не спират пред нищо. Кратката версия на една по-добра 2021 година

Те умеят да печелят какво ли не - от спортни надпревари до правосъдни каузи, само че в едно нещо настойчиво не им върви: страната, от която са, държи правата им под капак.

2021 стана следващата година, в която правата на дамите останаха на назад във времето. От правото на равни приходи до отбраната от домашно принуждение - нищо от това не беше придвижено напред. Само триумфите на дамите бяха оценени уместно. И то единствено на една дребна част от тях.
„ Златните девойки “
За разлика от Евро 2020, където българският народен тим по футбол предстоящо не участва, Олимпийските игри в Токио дадоха доста явен сигнал, че дамите са лицето на българския спорт. Всички медали за страната бяха завоювани от дами, а след 13 годишно очакване България още веднъж получи олимпийско злато.

Всичко стартира на 25 юли, когато завоюва сребро в спортната пукотевица.

„ Малко преди да дойдем, се бях отказала [от мисълта], че Господ ми е отредил орден. [Казвах си], че откакто не се получава толкоз дълго време, а си квалифициран, може би пък не ти е писано “, сподели тогава тя.

Последваха два бронзови медала в битката на и .
 Златото на Ивет Горанова от Токио
Веднага след тях пристигна и първата олимпийска купа – тази на в карате. Само няколко часа преди успеха си, тя сподели:

„ Не сме си свършили работата до дъно, само че златото е наше. Имам сили за още колкото желаете срещи. Нямам почит към нито една [съперничка] и не се тормозя от никого “, сподели тя преди да разгроми на финала Анжелика Терлюга от Украйна.

Само два дни по-късно още веднъж с безапелационна победа олимпийска купа в бокса сграбчи . Нейното достижение имаше и спомагателна стойност, тъй като пристигна откакто няколко години по-рано тя се беше отказала от спорта.

Кулминацията пристигна в последния ден от игрите, когато в състав Лаура Траатс, Ерика Зафирова, Симона Дянкова, Стефани Кирякова и Мадлен Радуканова завоюваха купата и детронираха хегемона в спорта Русия. На финала на самостоятелно равнище пък се класира .

„ Те са доста мощни, надарени, респектиращо дисциплинирани, безпределно работливи, само че най-вече се веселя на тяхната храброст! Да! Нямате визия какъв брой са смели! Мечтаеха прекомерно самоуверено! “ - написа малко след успеха председателката на федерацията по художествена гимнастика Илияна Раева.

Заради представянето на олимпиадата в обществените мрежи се появи анекдот – „ Българските дами, с изключение на ракия и салата, носят и медали от олимпийски игри “.
 Биляна Дудова
Само няколко месеца след олимпиадата пък стана международна шампионка по битка в категория до 59 кг., откакто години наред пропускаше надпревари по разнообразни аргументи. По сходство на Стойка Кръстева и нейното достижение идва след отричане от спорта, единствено че поради гибелта на майка й.

„ Бях разгромена и се отхвърлих от спорта. Но по-късно се завърнах и си споделих, че ще печеля всичко. И всичко ще е за нея “, сподели тя.

Световния връх покори и 17-годишната от Тетевен, която избра адреналина от спорта пред шума от нощните заведения.

На фона на всички тези триумфи едно от първите дейности на новия министър на спорта Радостин Василев беше да предложения футболните ЦСКА и Левски на диалог за базите им. Последната шампионска купа, извоювана от някой от двата тима, е от 2009 година
Годината на име "Мария "
Основните въпроси, с които Министерството на културата се занимаваше през 2021, бяха насъбраните задължения и раздадени офиси. Успехите на българките в културата несъмнено бяха отвън този прожектор.

След като дълго време изглеждаше невероятно, тази година най-накрая българка получи номинация за самостоятелен приз на най-престижните кино награди в света – „ Оскар “.

, която за поддържаща женска роля в продължението на кино лентата на Саша Барън Коен „ Борат “, се озова в една конкуренция с Глен Клоуз , Оливия Колман, Аманда Сийфрид и южнокорейката Юн Юх Джунг , като премията отиде точно при последната. Въпреки това младата българка беше едно от най-обсъжданите имена на дребния екран, а всички ѝ начертаха ослепително бъдеще.
 Мария Бакалова
„ Тя е необикновен артист. Интервюирахме 600 млади дами от целия свят и тя е извънредно занимателна. Тя е един от най-смелите артисти в историята “, сподели за Мария Барън Коен.

Това обаче не беше единственото огромно достижение за дамите от българското кино. Филмът на „ Жените в действителност плачат “ попадна в програмата на кинофестивала в Кан.

„ В цялата тази фамилна история от дами, в която всяка има обособена персонална драма, от време на време прегледана по комичен метод, стои нератифицирането на Истанбулската спогодба и невъзможността да се оправим с проблемите на актуалното общество и отбраната на дамите “, споделя за лентата Казакова.

Към днешна дата евентуално всеки, който се интересува от опера, знае името на Райна Кабаиванска . През 1960 година тя печели състезанието за млади оперни певици на миланската Ла Скала. През тази година нейната ученичка от Шумен повтори достижението ѝ. Тя се пребори в три тура с 433 претенденти от 55 страни, от които журито избра единствено 10 лауреати. Вероятно светът на операта напълно скоро няма да може да не помни и нейното име.

Въпреки че не идва от огромната сцена, триумфът на един документален филм, може да се окаже спасението за един от обичаните паркове на старозагорци - „ Бедечка “. Той беше основан от и нейните съидейници и наблюдава историята на опита за застрояването му, както и по-широката тематика за културните и обществени последици от унищожаването на околната среда в международен мащаб.
 Доцент Елена Кантарева-Дичева в Епископалната базилика
Ако обаче можем да се определим едно събитие от годината, което имаше и ще продължава да има голямо значение за българската просвета, то това несъмнено е възобновяване на Епископската базилика на Филипопол в Пловдив. Целият план беше управителен от , която е посветила живота си точно на опазването на културното завещание.

„ През деcетилетията c болежка гледах по какъв начин се рyши. Бяx cе отчаяла. Сега cъм най-щаcтливият човек. Това се случва един път в живота. Благодарна съм на ориста за този късмет “, сподели тя.
Права, избори и няколко пробива
Само преди дни една вест се оказа от централно значение във връзка с практиките в редица европейски страни. Казусът, в който три страни отхвърлиха да издадат документи на едно новородено, придобил известност като „ “ се трансформира в първия, в който Съдът на Европейски Съюз за пръв път се произнася по въпроса обвързани ли са страните членки да признават акт за раждане, публикуван от способени органи в друга страна.
 Деница Любенова
Адвокат на двете майки, които се бореха за своите и правата на детето си беше , която години наред се бори за правата на ЛГБТ общността. Победата ѝ в съда може да се окаже от голямо значение освен за страни като България, Полша и Румъния, където еднополовите бракове не са приети, само че и за доста западноевропейски страни.

Българската 2021 година може да се дефинира и единствено с една дума - „ избори “. В рамките на 7 месеца се организираха три пъти парламентарни и един път президентски избори, като последните бяха в два тура. През цялото това следеше за нередностите по време на вота. Благодарение на тяхната работа обществено известни станаха редица в гласуванията на разнообразни точки от страната. Зад тези достижения стои дългогодишният труд на Ива Лазарова , която е част от организацията от близо 15 години, а от 2017 година оглавява екипа.

Само доскоро повече от месец в България се случи и един невероятен избор. Не, не става въпрос за политик, а за избирането на арбитър за ръководител на Конституционния съд. От години тя е известна с обществените си позиции в отбрана на независимостта на съда и съдийското самоуправление, а през 2014 година на два пъти болшинството във Висшия правосъден съвет (ВСС) отхвърли да я избере за ръководител на Върховния касационен съд (ВКС).
 Таня Христова
Борбата и достиженията могат да се отнасят за всички, без значение от етническия им генезис. Това ни демонстрира историята на родената в ромско семейство , която от 10-годишна е доброволка и се бори по всякакъв начин да подкрепи децата от уязвими общности.

„ Всички в моето семейство са с висше обучение – сестра ми, братовчедките ми. Всичко това е полезност на фамилията. Моята баба е измежду първите ромки, приключили приблизително обучение и доста години е работила като технолог в стилния дизайн. Личният образец е това, което стимулира “, споделя тя.

Да те отделят от недоносеното ти бебе, да те заплашват, че ще те изгонят от болничното заведение и да не позволяват колегата ти при теб в родилното поделение. Това е историята на Илона Нешкова , която дружно с Йоана Станчева , трансформират акушерската процедура в първата независима и действително функционираща в България. Това беше и едно от най-големите достижения за опазването на здравето в страната в последната година.
„ Предприемацки “
Още една сфера, която неправилно се свързва главно с мъже, е бизнесът. Данните на Евростат непрекъснато демонстрират, че България е измежду водещите страни в Европа във връзка с наличие на дами в ръководството на фирмите.
 Виктория Викторова
Преди по-малко от месец да вземем за пример беше отличена като една от най-значимите бизнес персони под 40 години в Югоизточна Европа в премиите „ Business Elite “.

„ От дребна имам увлечение към предприемачеството. Мисля, че това значително е с помощта на родителите ми. Когато сътворих първия си личен бизнес, нямах подозрение, че това е нещото за мен “, споделя тя.

Според данните на Евростат България има и най-голям % дами, работещи в най-добре платения информационно-комуникационен бранш.

С това отпада още едно факсимиле - че светът на високите технологии е територия, непокътната за мъже. През годината дамите в бранша имаха спомагателна причина за наслада, защото в България за пръв път се появи клон на интернационалната организация, подпомагаща и стимулираща дамите, които се развиват и работят в сферите на науката, технологиите, инженерните специалности и математиката – Women in Tech ( "Жените в технологиите "). Организацията беше управлявана от Ивелина Атанасова, Дими Илиева и Жюстин Томс и към този момент организира обучителни стратегии.

За да подкрепят дамите да стартират своите бизнеси, Елена Николова и Александра Николова сътвориха илюстрираната електронна книга „ “. Техните начинания пък са в дъното на разрастващата се общественост на „ предприемацките “.

През годината няколко българки заеха значими функции в ръководството на големи интернационалните компании. Изпълнителната директорка на Unicredit Bulbank Теодора Петкова стана шеф на групата на банката за Източна Европа и ще дава отговор за 5 странни и частично за Русия. Подобна роля получи в колоса Sanofi и Лора Ивчева , а Боряна Манолова пое управлението на Simens за Украйна, до момента в който в това време продължава да извършва водещата позиция и в България.
Да преподаваш и да се бориш, с цел да преподават
Ако някой е ядосан на просветителната система от началото на пандемията, то това несъмнено са родителите. Няколко държавни управления и редица политици им обещаваха, че първо ще бъде помислено за тях и възрастните хора, само че най-после по-приоритетни се оказаха кръчми и игрални зали. Въпреки това отношение за присъственото образование на децата в учебно заведение имаше битка, а в неин главен уредник се трансформира Магдалена Абаджиева .

И до момента в който тя се бореше децата да стигнат до учебно заведение дружно с илюстраторката Елица Попова сътвориха специфичен буквар, който да оказва помощ на децата, чийто майчин език не е българският, да се научат или да наваксат в образованието си.

„ Направихме го по този начин, както ние самите бихме желали да се научим да четем. Да бъде забавно, да има нещо, което да искаш да схванеш. Ние приказваме за четене с схващане, само че с цел да има четене с схващане, би трябвало да има нещо, което искаш да узнаеш “, споделя Новикова.
 Павлина Върбанова
Дори и тези, които към този момент са овладели българския на положително равнище, от време на време се чудят по какъв начин се написа някоя дума. За тях има една жена, чиято помощ евентуално са употребили десетки хиляди пъти, без даже да го знаят. и нейният уебсайт „ Как се написа? “ дават отговор на хиляди въпроси за правописа, пунктуацията и граматиката. През тази година уеб сайтът разшири наличието си и добави опцията за разрешаване на езикови проблеми, които да оказват помощ, когато не е ясно кое е вярно и кое - неверно.

„ За мен езикът е на първо място независимост. Да, има правила, към които е добре да се придържаме, само че не трябва това да лимитира свободата на мисълта ни и да ни затруднява да се показваме “, споделя Павлина.

В последните месеци все по-настойчиво се приказва за Плана за възобновяване и резистентност, по който България желае да получи пари, само че който непрекъснато основава компликации – както с цел да бъде направен, по този начин и с цел да бъде признат. Всъщност с изключение на да обезпечи финансиране, той би трябвало да даде насоките за развиване на страната в основни браншове, които да доведат до главната дума в тази концепция: "устойчивост ".

Две държавни управления се провалиха с това да изпратят версия, която Брюксел да одобри, само че за сметка на това в България се появи първата за отговорно и стабилно ръководство. Тя може да се учи в Софийския университет и е плод на дългогодишните старания на доктор Марина Стефанова.
 Бисерка Йовчева
И до момента в който огромните занапред ще би трябвало да се учат, по-младите възпитаници за поредна година завоюваха голям брой оценки от интернационалните надпревари. Един от техните преподаватели, който от години образова най-хубавите информатици в страната - доктор за поредна година оказа помощ на възпитаници да печелят високи оценки.

„ Обичам специалността си. Тя ме зарежда и осмисля живота ми. Освен фамилията ми, несъмнено, само че работата с децата в действителност е извънредно признателна “, споделя тя.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР