С поредица от събития Община Русе ще отбележи на 10

...
</TD
>С поредица от събития Община Русе ще отбележи на 10
Коментари Харесай

Русе отбелязва Световния ден на психичното здраве

С поредност от събития Община Русе ще означи на 10 октомври Световния ден на психологичното здраве. Той се организира с поддръжката на Световната здравна организация и Министерството на здравеопазването, за осведоменост на обществото за проблемите на психологичното здраве. Това оповестиха от Община Русе.

Световният ден на психологичното здраве е една от главните акции, които Общински съвет по наркотични субстанции отбелязва с разнообразни събития. Целта е да се заостри вниманието на обществеността за проблемите с психологичното здраве и да се активизират напъните за предварителна защита използването на наркотични субстанции, защото зависимостите водят и до тежки психологични болести.

Провеждането на събитията ще стартира на 9 октомври от 13 часа пред Съдебната палата, където специалисти на Превантивно-информационен център /ПИЦ/ дружно със съдействието на шахматен клуб " Пристис “ – Русе ще разположат 5 шахматни дъски и дружно с деца и младежи от доброволческия клуб към ПИЦ ще стимулират жителите да оползотворяват свободното си време посредством изобретателни действия, като игра на шах, която включва интензивно интелектуално предизвикателство, стимулиращо мозъка и мисленето. 

Желаещите жители ще имат опция да " усетят “ негативното  въздействие върху психологичните процеси на психоактивните субстанции посредством симулационни очила, които симулират резултата на дезориентация, забавено време на реакция и други, вследствие използването на наркотични субстанции. Експертите на ПИЦ ще бъдат разполагаем да дават отговор на въпроси на жителите по отношение на използването на психоактивни субстанции и ще раздават осведомителни материали. 

На 10 октомври от 17 часа група младежи доброволци от Превантивния център и възпитаници от най-активните учебни заведения, с които ПИЦ работи по предварителна защита на психоактивни субстанции, ще бъдат предизвикани да проведат спортна подготовка в залата на състезателен клуб " Захариев Файт Тийм “ под управлението на професионален треньор. Кулминацията на деня ще приключи с осветление на Пантеона от 19 часа.

На 11 октомври ще се организира съвещание на Общинския съвет по наркотични субстанции, на което ще се обсъдят въпроси, касаещи психологичното здраве и работата на ПИЦ по предварителна защита на наркотични субстанции измежду подрастващите.

На 12 октомври в офиса на ПИЦ ще се организира кинолектория под надпис " Емоционално здраве. Аз различавам своите страсти “. Деца и младежи ще гледат филма  " Отвътре на открито “ -  за човешките страсти и основната роля, която имат за психологичното здраве. Филмът ще бъде последван от полемика по тематиката, като задачата ще е децата да придобият умеене да разпознават и посочват своите страсти.

Събитията ще приключат в едно от най-активните учебни заведения, с които Превантивният център работи по предварителна защита на психоактивните субстанции и реализира Националната стратегия " От връстници за връстници “ 8-11 кл. Експертите на ПИЦ са подготвили куиз /викторина с въпроси/ за учениците, които ще ревизират знанията си по отношение на здравословния метод на живот и запазване своето психологично здраве.

Ръководството на Общинския съвет по наркотични субстанции, екипът на ПИЦ – Русе, както и неговите доброволци, показват вяра, че масовостта на акцията и информираността на необятната общност за злоупотребата с психоактивни субстанции, са сигурна стъпка към сполучливото справяне с проблемите.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР