Рекорден ръст на платените през 2022 г. просрочени задължения отчита

...
</TD
>Рекорден ръст на платените през 2022 г. просрочени задължения отчита
Коментари Харесай

От НАП Бургас се похвалиха

Рекорден растеж на платените през 2022 година просрочени отговорности регистрира териториалната дирекция на Национална агенция за приходите Бургас. Над 280 милиона лв. налози и осигурителни вноски са събрани през миналата година вследствие на напъните на обществените реализатори и инспекторите по приходите. Това е с 18  % повече спрямо 2021 година По-високата събираемост се дължи на ранното известяван на жителите и компаниите, които са пропуснали да платят в цялостен размер обществените си задължения, самодейната връзка и партньорския метод, прилаган от приходната организация. При трайна липса на подпомагане и заплащане от страна на длъжниците обаче се стига до търгове за продажба на имуществото, а в някои случаи се търси отговорност за задълженията персонално и от шефовете на задлъжнелите компании.

В народен мащаб резултатите са също рекордни - над 5 милиарда лева неплатени в период данъци - налози и осигурителни вноски, са постъпили в бюджета за 2022 година с помощта на напъните на обществените реализатори, чиновниците в Кол центъра и инспекторите по приходите в Национална агенция за приходите, което е с съвсем 30 % повече спрямо 2021 година

Над 348 млн. лева са просрочените отговорности, събрани от Национална агенция за приходите през 2022 година, от реализатори на публични поръчки и други получатели на държавни и общински средства. За Търговско дружество на Национална агенция за приходите Бургас сумата е 13 609 000. Благодарение на автоматизирана система на Министерството на финансите, всички органи уведомяват приходната организация преди да платят и ревизират дали изпълнителите на поръчките имат обществени отговорности. При съществуване на отговорности обществен реализатор на Национална агенция за приходите може да употребява цялата или част от сумата на заплащането за погасяване на задълженията към фиска.

От приходната организация предлагат на жителите и компаниите да употребяват е-услугите на Национална агенция за приходите с ПИК или КЕП, с цел да ревизират дали имат отговорности и какъв е  настоящият им размер. В случаите на формирано изпълнително произвеждане, клиентите, които изпитват финансови усложнения, могат да се извърнат към способния обществен реализатор, с цел да обсъдят подобаващи ограничения за застраховане и възнаграждение на просрочените отговорности.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР