През следващите години Градът под тепетата ще се развива в

...
</TD
>През следващите години Градът под тепетата ще се развива в
Коментари Харесай

Пазарът на жилища в Пловдив ще намери своя баланс, а градът ще се развива на юг

През идващите години Градът под тепетата ще се развива в южните територии сред кварталите " Прослав " и " Коматево ", както и към " Беломорски " и " Остромила ". В същия момента индустриалното развиване ще продължи със същите темпове или даже ще се ускори, а пазарът на жилища ще продължи да се развива умерено. Това са упованията на експертите, които взеха присъединяване в панела за строителство и парцели на Среща на бизнеса в Пловдив и района, част от плана " Капитал Градове ", пишат от " Капитал ".

Дефекта на развиването

Арх. Чавдар Тенев, ръководител на Камара на архитектите в България (КАБ) - Пловдив изясни, че планирането е дълготраен развой и то се трансформира с смяната на обществено-икономическите процеси. Според него това, което новоприетият Общ организационен проект (ОУП) на Пловдив възнамерява или доразвива, е единствено едно допълнение. Планът не би могъл да върне времето обратно и позволеното досега безсистемно презастрояване и уплътняване на териториите му не може да бъде заличено.

Това, че Пловдив се развива количествено, не го намирам като горделивост, а като недостатък вследствие на интервала, в който нямаше районна политика.

За него триумф и горделивост биха били, в случай че градът се развива като се усъвършенстват изискванията и качеството за живот. Споделя още мнение, че въпреки и Общ устройствен план към този момент да е признат, за община Пловдив следва доста работа, защото следва правенето на Подробните устройствени проекти (ПУП) на териториите на юг, върху които ще се развива градът. " В тях тя би трябвало да възнамерява много комплицирана улична мрежа, да прокара превоз, да провежда сметосъбиране, да се обезпечи територии за обществена инфраструктура като учебни заведения, детски и здравни заведения " изяснява той.

По проблема, привлякъл огромен публичен интерес, за смяната на предназначението на 81 дка в парк " Отдих и просвета " край Гребния канал счита, че " няма нищо неприятно в това, че тази територия е отредена като рекреативна " и прибавя, че " законът планува до 30% от нея да бъде застроена, само че то би трябвало да се случи с функционалностите, които са присъщи за това отреждане - да има басейни, зони за разходка, детски площадки, зоопарк. "

 

Индустриалното строителство продължава

След разбор на индустриалното развиване в района на Пловдив и виждайки равнищата на търсенето и потребностите на бизнеса от " Главболгарстрой Пловдив " са взели решението да построят своя " цех за фабрики "  на 30 км от града и на 90 км от София. Това описа инж. Димитър Теллиев, изпълнителен шеф на " ГБС Пловдив ". Той изясни, че заводът ще създава сглобяем бетон за произвеждане на логистични бази, други фабрики, а по този начин също и сглобяеми къщи. Предприятието се намира в село Сарая край Пазарджик и наоколо до автомагистрала " Тракия ". Благодарение на това ще обслужва пазара в диаметър от най-малко 150 км, а заетите в него ще са към 50-60 души.

Освен завода край Пазарджик " ГБС Пловдив " построява значими планове за Пловдив и района. Такъв е този за пречиствателната станция за отпадни води на Града под тепетата, която е пред привършване, както и предстои подписването на контракта за строителство на огромен плувен басейн по социална поръчка на общината.

Наред с това пловдивското " ГБС " построява няколко съществени по мащаб завода на компании от района. Такива са новия цех на " Профилинк " за алуминиеви произведения, съвместния цех за е-велосипеди на Pierer и " Макском ", както и разширението на съществуващия цех на " Макском ".

Не на последно място е и построяването на ритейл парк в град Карлово, който следва да получи позволение за прилагане.

Лек и сдържан спад за жилищния пазар

За развиването на пазара на жилища в Пловдив през последните години, Дафина Гудова, шеф на " Арис парцели ", споделя, че в началото той е бил постоянен. След това е станал деен, а през последната година към този момент е извънредно мощен, като тя показа, че " първичната причина беше миграцията, подбудена от неналичието на благоприятни условия за младото население от разнообразни райони на страната " и добави, че " последващите фактори, които форсираха съществено пазара са ковид-19 и инфлацията, която уплаши потребителя. " Това е предиздвикало хората да вложат спестяванията си, с цел да не изгубят цената си, а преимуществото на вложенията в парцели и доходността от тях е заради повишаващата се цена.

Според нейните наблюдения през последните две-три години цените са се нараснали двойно. " Средната пазарна цена на ново строителство е към 900-1000 евро за квадратен метър повърхност ", сподели тя, само че не отхвърли и съществуването на изключения с планове в централна градска част, където се срещат и цени в необятния порядък сред 1400 до 3000-3500 евро. Тя добави, че съгласно диалози с кредитни консултанти от банковите среди междинният консуматор, който би изтеглил потребителски заем, с цел да употребява жилището за лични потребности, може да поеме цени от 1000-1100 евро.

Профилът на купувачите съгласно нея е най-вече на младежи от райони като Пазарджик, Хасково и Кърджали, млади фамилии, които купуват жилища за лично прилагане, както и българи, които живеят в чужбина и влагат спестяванията си в парцели в страната с концепцията след време да се завърнат.

Смятам, че наклонността българи с приходи от чужбина да закупуват жилища тук и да се завръщат, ще продължи и ще поддържа пазара за в бъдеще. Той сега е в своята най-висока ценова точка. Достигнал е рационалните си граници и от тук насетне се надявам и считам, че ще има стабилизиране на цените на парцелите в по-дългосрочен проект.

Гудова добави, че " банките

Дафина Гудова

шеф на " Арис парцели " и член на Национално съдружие " Недвижими парцели " са един доста решителен фактор този пазар да продължи да се развива ", като изясни, че " те са ликвидни и въпреки да има повишаване на лихвените равнища, балансират с някои по-рестриктивни ограничения. " Според нея с помощта на това ще се спре покачването на цените, защото счита, че " пазарът не може да поеме по-висока цена на крайния артикул. "

Очакванията ѝ за идната година са да има лек спад, само че в границите на рационалното. " На пазарът му е нужен баланс, само че не виждам причина за изключително стресови обстановки, защото към момента има интерес към закупуване на жилища " споделя тя.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР