Пловдивският окръжен съд в процедура, протекла по реда на съкратеното

...
</TD
>Пловдивският окръжен съд в процедура, протекла по реда на съкратеното
Коментари Харесай

Осъдиха пловдивски катаджия, няма да лежи в затвора

Пловдивският областен съд в процедура, протекла по реда на съкратеното правосъдно разследване, дефинира на подсъдимия по НОХД№1851/2022 година , като на съображение член 66 ал.1 от Наказателен кодекс отсрочи изтърпяването на по този начин наложеното общо най-тежко наказване с изпитателен период от 3 години.

Подсъдимият Матей Матов призна напълно обстоятелствата и събитията, изложени в обвинителния акт. Размерът на по този начин наложеното наказване е избран при изискванията на член 54 от Наказателен кодекс и след редуцирането с 1/3, според член 58а ал.1 от Наказателен кодекс.

Със същата присъда Окръжен съд – Пловдив лиши подсъдимия Матей Матов от право да заема управителна служба в състава на Министерство на вътрешните работи за период от 3 години. На съображение член 23 ал.3 от Наказателен кодекс съдът причисли и наказването санкция в размер на 1000 лв..

Подсъдимият М. М. бе приет за отговорен в това, че:

1. В качеството си на длъжностно лице, което заема отговорно служебно състояние – шеф на група " Административно-наказателна активност, информационно-аналитична активност и доклад на пътнотранспортните катастрофи и водачите “ в бранш " Пътна полиция “ към отдел " Охранителна полиция “ при ОД на Министерство на вътрешните работи – Пловдив, на 21.11.2021 година в Пловдив е изискал и на 23.11.2021 година в Пловдив е приел подарък – парична сума в размер на 300 лв., който не му се следва, с цел да извърши друго закононарушение във връзка със службата си – закононарушение по член 282 ал.2 вр. ал.1 от Наказателен кодекс – закононарушение по член 302 т.1 вр. член 301 ал.3 вр. ал.1 от Наказателен кодекс.

2. В интервала от 23.11.2021 година до 01.02.2022 година в Пловдив в качеството си на длъжностно лице, което заема отговорно служебно състояние - шеф на група " Административно-наказателна активност, информационно-аналитична активност и доклад на пътнотранспортните катастрофи и водачите “ в бранш " Пътна полиция “ към отдел " Охранителна полиция “ при ОД на Министерство на вътрешните работи – Пловдив, не е извършил служебните си отговорности:

Чл. 52 ал.1 от Закон за административните нарушения и наказания – " Наказващият орган е задължен да се произнесе по административно-наказателната кореспонденция в месечен период от приемането й “, като не се е произнесъл в законно открития период,

Чл. 172 ал.1 от ЗДвП " Принудителните административни ограничения по чл.171 т.1,2,2а, 4, т.5 б.а т.6 и 7 се ползват с стимулирана заповед от ръководителите на службите за надзор по този закон съгласно тяхната подготвеност или от оправомощени от тях длъжностни лица “, като не е издал законна заповед за налагане на насилствена административна мярка по член 171 т.2а б.А от ЗДвП,

Раздел III от " Правила за вярното и тъкмо използване на нормативните актове и вътрешноведомствената нормативна база при реализиране на административно-наказателната активност по ЗДвП от структурните звена, осъществяващи пътен надзор в ОД на Министерство на вътрешните работи – Пловдив, одобрени на 10.10.2019 година от Директора на ОД на Министерство на вътрешните работи – Пловдив, в частта: " При отнети документи по формирания АУАН – СУМПС и СРМПС да се издават навреме ЗППАМ “, като не е издал заповед за използване на ПАМ навреме и в частта: " След приемане на формираните АУАН от избрани чиновници от началниците на структурните звена против автограф, да се вкарват в АИС-АНД не по-късно от края на първия работен ден, идващ деня на съставянето на акта “, като не е предал навреме формирания АУАН за въвеждане в АИС-АНД.

Раздел IV от " Правила за вярното и тъкмо използване на нормативните актове и вътрешноведомствената нормативна база при реализиране на административно-наказателната активност по ЗДвП от структурните звена, осъществяващи пътен надзор в ОД на Министерство на вътрешните работи – Пловдив, одобрени на 10.10.2019 година от Директора на ОД на Министерство на вътрешните работи – Пловдив, в частта " Отнетите документи СУМПС и СРМПС да бъдат изпращани на поделенията, които са ги издали, ведно с връчени Национален парк и ЗППАМ “, като наместо да изпрати отнетите регистрационни табели, съгласно указаното, ги е върнал на А. Д., за да набави за другиго полза – за А. С. Д., изразяваща се в отбягване на административно-наказателна отговорност и за А. В. Д., изразяваща се в обезпечаване на опция лек автомобил " БМВ 730 “ да продължи да бъде ръководен в страната и чужбина и от това са настъпили обилни нездравословни последствия – уронване престижа на Министерство на вътрешните работи и основаване на предпоставки за осъществяване на нови нарушавания на ЗДвП – закононарушение по член 282 ал.2 вр. ал.1 от Наказателен кодекс.

3. В интервала на края на януари 2022 година – 01.02.2022 година в Пловдив при изискванията на продължавано закононарушение е подбуждал повече от две лица, а точно 4 лица, към закононарушение по член 290 от Наказателен кодекс, както следва:

В края на януари 2022 година е подбуждал А. Д. и С. Д. да потвърдят лъжа, като заявят, че при осъществената на 20.11.2021 година инспекция не са били сваляни от полицейски чиновници номерата на лекия автомобил " БМВ 730 “.

На 01.02.2022 година е подбуждал В. Б. и Р. В. да потвърдят лъжа и да затаят истина, като заявят, че не си спомнят/не са сигурни дали са свалили регистрационните табели от лекия автомобил " БМВ 730 “ при осъществената от тях на 20.11.2021 година инспекция на този автомобил – закононарушение по член 293 ал.2 вр. ал.1 вр. член 26 ал.1 от Наказателен кодекс.

4. На 02.02.2022 година в Пловдив в качеството си на длъжностно лице - шеф на група " Административно-наказателна активност, информационно-аналитична активност и доклад на пътнотранспортните катастрофи и водачите “ в бранш " Пътна полиция “ към отдел " Охранителна полиция “ при ОД на Министерство на вътрешните работи – Пловдив, в кръга на службата си е съставил формален документ – Заповед за използване на насилствена административна мярка с посочена дата 20.11.2021 година, в който е удостоверил погрешни условия – че документът е формиран на 20.11.2021 година, за да бъде употребен този документ като доказателство за тези условия – закононарушение по член 311 ал.1 от Наказателен кодекс.

Присъдата предстои на митинг и обжалване в 15-дневен период пред Апелативен съд – Пловдив.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР