Община Бургас започва днес нова мащабна профилактична кампания, насочена към

...
</TD
>Община Бургас започва днес нова мащабна профилактична кампания, насочена към
Коментари Харесай

Започна мащабна профилактична кампания за диагностика на остеопороза в Бургас

Община Бургас стартира през днешния ден нова огромна профилактична акция, ориентирана към хората от третата възраст. Тя е обвързвана с предварителна защита и диагностика на остеопороза и е част от общинската стратегия " Активни пенсионери “. Стартът бе даден през днешния ден, 20 октомври – Световен ден за битка с остеопорозата, а срокът до края на акцията ще бъде до 30.11.

Безплатните проучвания ще се организират в ДКЦ 2 на бул. " Демокрация “ № 94 /кабинет 118/ и в Медицински център " Д-р Стайков “ в ж.к. " Изгрев “ /ул. " Транспортна “ № 33/ по авансово направен график. По време на проучването ще бъде измервана костната компактност на лумбални прешлени и една бедрена шийка по метода на двойно-енергийната рентгенова абсорциометрия (DEXA) с остеодензитометър.

" Благодаря на ДКЦ II и МЦ " Д-р Стайков “, които се включиха в провеждането на профилактичната акция за диагностика на това заболяване. С нея желаеме да окажем поддръжка и внимание към хората от третата възраст. С тази цел преди три години създадохме програмата " Активни пенсионери “, част от която са тези проучвания “, показа кметът Димитър Николов.

Всички дами и мъже, членуващи в пенсионерските клубове на територията на община Бургас, ще имат опция да се включат в профилактичните проучвания. При съществуване на остеопороза, пациентът с направление от персоналния доктор ще може да посети експерт ревмокардиолог, който да му предпише уместно лекуване.

Остеопорозата е обществено значимо заболяване, което визира всяка трета жена и всеки пети мъж след 50-годишна възраст, като постоянно води до инвалидизация на индивида вследствие на фрактури. Засяга скелета, като понижава костната компактност, което е причина за пораждане на счупвания, най-често в региона на гръбначния дирек, бедрото и китката. Заболяването протича без очевидни признаци, поради което е прочут като " тихия палач “ и откриването му става при профилактичен обзор на костната компактност или при пораждане на фрактура.

При здравословен метод на живот и вярна профилактика, това заболяване не се развива. За профилактика на остеопорозата са нужни верен хранителен режим и физическа интензивност. Важно е да се означи, че профилактиката на остеопорозата е през целия живот. Друго доста значимо изискване за костното здраве са контролните профилактични прегледи, с които при разкриване на остеопения се подхващат навременни ограничения за лекуване и профилактика.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР