Тази вечер в галерия Васка Емануилова“ се откри изложбата Българската

...
Тази вечер в галерия Васка Емануилова“ се откри изложбата Българската
Коментари Харесай

Показват уникални детски илюстрации от 20-те и 30-те години на XX век


Тази вечер в изложба „ Васка Емануилова “ се откри изложбата „ Българската илюстрация за деца през 20-те и 30-те години на XX век “. В нея са включени 60 детски книжки от богатата сбирка на Тони Николов. Пред БГНЕС колекционерът сподели, че той събира с изключение на първи издания и детски книги, тъй като съгласно него в тях е скрита историята на цялото българско изкуство.

„ В тази галерия виждаме най-големите майстори на илюстрацията Александър Божинов, Дечко Узунов, Илия Бешков, Пенчо Георгиев. Всичко това е събрано на едно място и към момента е непознато за необятната аудитория “, съобщи Николов.

Той изясни, че днешните илюстрации доста постоянно са стереотипизирани и като че ли комиксите и компютърната анимация са съумели значително да обединят това време, в което всичко се е правило на ръка и се е предписание с доста обич.

„ Тези илюстрации, които демонстрираме тук не могат да се пуснат в компютърна стратегия – това е неповторимото в тази експозиция. Сред изданията тук е книгата на Цвети Иванов „ Златотърсачи “, която остава единствена брошура на своя създател, тъй като той умира в концлагера в Белене и също така, тя е инкриминирана и унищожавана “, сподели колекционерът.
 В изложба „ Васка Емануилова “ се откри изложбата „ Българската илюстрация за деца през 20-те и 30-те години на XX век “. В изложба „ Васка Емануилова “ се откри изложбата „ Българската илюстрация за деца през 20-те и 30-те години на XX век “. / БГНЕС
Сред показаните четива са и двете книжки на Йордан Стубел, който в границите на 2 години прави 24 разнообразни линогравюри на един и същи текст в две следващи издания. Тук са и радостните истории на Гошо, разказани в книгата „ Размирникъ: Приключенията на Гошо “, „ Цар Шишко “, “Мечо и Ането “, „ Неродена мома “, „ Юнакъ Гого “, “Търкулната годинка “ и други

Според куратора на изложбата Красимир Илиев, това благосъстояние би трябвало да бъде преиздадено в истинския си тип, а не с нови илюстрации.
 Изложбата „ Българската илюстрация за деца през 20-те и 30-те години на XX век “ е отворена за гости до 31 август. Изложбата „ Българската илюстрация за деца през 20-те и 30-те години на XX век “ е отворена за гости до 31 август. / БГНЕС
„ Големият проблем е, че старите текстове се преиздават с нови илюстрации, а старите, които са вълшебни, остават в давност. Време е да се намерения за преиздаването на тези книги във типа, в който са илюстрирани от тогавашните майстори. Това е типичен интервал, който е и малко прочут. Голяма част от тези книги мъчно се намират, а някои са неразрешени след 1944 година, и откакто през днешния ден ги имаме е хубаво някой издател да се заинтригува и да ги преиздаде. Това, което се случва през 20-те и 30-те години е същинско знамение, тъй като това е един взрив на издаването на книги за деца. Тогава карикатуристът Александър Божинов прави две невероятни книги „ Златна книга за нашите деца “ и „ Азбука за дребните “, които може да видите и тук. Непосредствено след него следва карикатуристът Илия Бешков. Те двамата стават илюстратори на детски книги. Това е време, в което ние имаме прелестни мостри на българската илюстрация “, сподели кураторът на изложбата.

Той е уверен, че днешните деца ще харесат илюстрациите от предишното, тъй като те са красиви и ясно различими, в тях е вложено доста предпочитание и усърдие и всичко това ще накара дребните да усетят любовта, с която са нарисувани.

Изложбата е отворена за гости до 31 август. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР