Tази вечер се очертава да бъде една от най-важните за

...
Tази вечер се очертава да бъде една от най-важните за
Коментари Харесай

Григор Димитров срещу Холгер Руне - анализи, коефициенти и очаквания

Tази вечер се обрисува да бъде една от най-важните за българския тенис в хода на годината, тъй като на Григор Димитров му следва дуел за влизане в 1/4-финалите на Уимбълдън. Най-добрият български тенисист ще премери сили с Холгер Руне в третия мач за деня на корт номер 1, а в случай че родият ни представител съумее да преодолее съпротивата на младока, то ще си подсигурява завръщане в топ 20 на света, както и първо класиране за финалната осмица в Лондон от цели девет години насам.

Досега Димитров и Руне в никакъв случай не са се изправяли един против различен, което е изцяло обяснимо, имайки поради късия стаж на скандинавеца в ATP Тура. Това обаче напълно не значи, че международният номер 6 страда от липса на опит, защото към този момент е побеждавал доста от топ имената на най-голямата тенис сцена, тъй че нашият съотечественик го чака доста съществено предизвикателство за превъзмогване, а за нас остава да създадем обичайните разбори, в които разсъждаваме по какъв метод би могъл Григор да се поздрави с успеха.

Какво би трябвало да знаем и можем да чакаме от Холгер Руне?

Руне е на 20 години, десничар е, извършва бекхенд с две ръце и се намира на върховата си шеста позиция в международната класация. Талантът на Холгер е добре прочут на тенис обществеността от доста години насам, защото той дълго време оглавяваше ранглистата при юношите и още тогава направи смелото изявление, че ще надмине Рафаел Надал по титли от Ролан Гарос.

Това сега наподобява малко евентуално, само че датчанинът несъмнено се развива в вярната посока под опеката на Патрик Муратоглу и прави свръхестествен напредък през последните 12 месеца, като се има поради, че той беше отвън топ 100 при започване на предходната година. Оттогава насам Руне може да се похвали със спечелването на впечатляващите 9 трофеи - 5 на равнище Чаланджър и 4 на равнище ATP.

Безспорно най-големият триумф на финалиста от София е спечелването на трофея от Мастърса в Париж, когато във финала надделя самия Новак Джокович, а също така през последните месеци е побеждавал всеки един всред членовете на международния топ 5.



Въпреки нежната си спортна възраст, то шестият подложен е безусловно приключен състезател, който практикува нападателен съвременен тенис и няма забележими недостатъци в играта си. Младокът разполага с отличен начален удар, чиято успеваемост е отлична и може посредством него да печели голям брой бързи точки. Единственият минус е, че скандинавецът залага прекалено много на мощно подсечения си сервис по диагонала, което до известна степен го прави предвидим за неговите противници.

Руне работи с интензитет, подобен до този на Рафаел Надал, а също по този начин покрива безупречно корта и е кадърен да отвърна във всеки един миг. Форхендът изрично е водещият удар в арсенала на 188-сантиметровия тенисист, само че несъмнено неговата бекхенд страна не отстъпва съвсем по нищо и даже Джокович изрече мнение по какъв начин противоположният удар на датчанина е по-добър от този на Карлос Алкарас.

По-високоранкираният играч дефинира Роджър Федерер за собствен кумир и несъмнено можем да разберем за какво това е по този начин, защото младокът е доста вариативен в дейностите си и противниците му постоянно би трябвало да са нащрек за възможни къси топки, излизания към мрежата и рисково къси диагонали. Шампионът от Мастърса в Париж е измежду играчите, които импровизират със забележителна лекост на корта и техничните осъществявания са в кръвта му.

Как би могъл да се опълчи Григор Димитров?

Считам, че Григор значително би трябвало да следва същия тактически проект от срещата си с Тиафо, тъй като Руне и американецът имат сходни мощни страни, както и общи недостатъци. Руне също е измежду състезателите с извънредно буйна кръв и може елементарно да бъде изкаран отвън релси, тъй че и тук ще бъде от голямо значение някогашният полуфиналист да започва мощно, което ще му даде съществено психическо преимущество.

Бъде ли подложен скандинавеца напрегнат, то неговата игра се трансформира в същински безпорядък и младокът постоянно самичък компрометира възможностите си с безумни офанзиви, както да вземем за пример се случи в четвъртфиналите на Ролан Гарос против Каспър Рууд. Освен това дано да не забравяме, че международният номер шест нямаше извоюван мач на трева допреди няколко седмици и към момента не е намерил най-точната формата за игра върху тази повърхнина, като това несъмнено накланя везните в интерес на хасковлията.



Не съм уверен и дали по-висококласираният тенисист ще е подготвен да изиграе втори следващ 5-сетов дуел, тъй като физиката му към момента надалеч не е укрепнала и постоянно сме виждали да получава крампи в по-продължителни борби, до момента в който Григор е изцяло пресен и ще е в негов интерес, в случай че удължава разиграванията оптимално.

Известна уязвимост в играта на Руне са завършващите форхенди при отиграването на високи топки, което може да даде концепция на Димитров по какъв начин да се пази оптимално дейно и да провокира неточности от ракетата на своя конкурент.

Очаквания и коефициенти:

Истината е, че преди началото на шампионата надалеч не бих бил убеден в победа на Григор, в случай че знам, че ще се изправи против този конкурент. През последната седмица обаче мога да кажа, че Димитров е евентуално най-убедителният състезател в цялата скица, до момента в който Руне имаше проблеми с надалеч по-нискоранкирани тенисисти от ранга на Джордж Лофхаген и Роберто Карбайес Баена, които общо имат една победа на Уимбълдън, а да не приказваме за драмите от мача му с Давидович Фокина, който надалеч не е прочут с положителната си игра на трева.

Моето персонално мнение е, че някогашният номер три се усеща доста по-натурално върху зелената настилка и сега играе надалеч по-добър тенис от шестия подложен, тъй че предвиждам 4-сетов триумф в интерес на нашия съотечественик, макар че всеки мач е безусловно обособен от предходния.

Букмейкърите също дефинират Димитров за любимец, предлагайки ставка от 1.57 за негов краен триумф, до момента в който възможностите на датчанина се котират на 2.38. Ние пък можем единствено да се надяваме, че тези предварителни упования фактически ще се осъществен и нашият съотечественик ще доближи до втория 1/4-финал на Уимбълдън в кариерата си, а пък срещата още веднъж ще може да наблюдавате на нормалните линкове в Tennis.bg!

 

 

 

 

Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР