Тази сутрин в 08:12 ч. българско време от космическия център

...
Тази сутрин в 08:12 ч. българско време от космическия център
Коментари Харесай

УСПЕХ: Индия изстреля първия си навигационен спътник от второ поколение!

Тази заран в 08:12 ч. българско време от галактическия център Сатиш Дхаван излетя сполучливо индийска ракета “GSLV Mk.II ” със спътника “NVS-01 ”. Това е първият навигационен сателит на Индия от второ потомство с локално създаден рубидиев атомен часовник вместо до момента употребяваните швейцарски часовници.

Доскоро часовниците за индийските спътници се произвеждаха от швейцарската компания SpectraTime. Но след изстрелването на първия сателит от първото потомство на районната навигационна мрежа NavIC през 2013 година, не изминаха и три години и атомният му часовник се повреди. По-късно се оказа, че и други часовници на други индийски спътници от други групировки са претърпели повреди. Сега към този момент Индия създава лични рубидиеви атомни часовници в Приложния галактически център в Ахмедабад.

Днешното изстрелване също по този начин бе шестото за ракета “GSLV ” с индийска криогенна трета степен. Напомням на читателите, че предходните индийски ракети, така наречен “Mk1 ”, имаха съветски ракетен мотор на третата степен. Но в този момент и той е сменен.

След триумфа през днешния ден, идващият галактически полет на Индия се обрисува да е през юли, когато страната ще изстреля към Луната спускаемата задача “Чандраян 3 ”.

Видеозапис от полета:

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР