Тази седмица ПГ на „БСП за България започваме внасяне на

...
Тази седмица ПГ на „БСП за България започваме внасяне на
Коментари Харесай

БСП внася пакет закони за справяне с бедността

Тази седмица ПГ на „ Българска социалистическа партия за България " започваме внасяне на няколко законопроекта, не за пръв път, може би за трети. Бихме желали с тях да решим част от проблемите по тематиките беднотия и неравенства. Последната половин година няколко пъти се усилват цените на ток, парно, вода, инфлацията пораства, а близо 2 млн. души живеят под прага на бедността.
Ето за какво, от през днешния ден започваме със следните законодателни начинания. Първо, внасяме за следващ път предложение за понижаване на Данък добавена стойност на мляко, месо, брашно и артикули от брашно на 5%. Данъчни облекчения за млади фамилии с деца, които са работили последните години, внасяли са си осигуровките. С предлагането, което вършим, у тях ще остане допълнително приход от 600 лева Отново внасяме искане за преизчисляване на всички пенсии и увеличение на обществените помощи за енергийно бедните поради предстоящото нарастване от 1 юни още веднъж на ток, парно и топла вода. Последователни сме в политиката посредством нашите законодателни начинания да оказваме помощ на най-уязвимите групи и по най-наболелите проблеми - демографска злополука, беднотия и неравенства.
Според думите на премиера стопанската система се развива възходящо, има доходи в бюджета от спряната контрабанда, има остатък - по последни данни 2,6 милиарда лева Това са пари, направени от всички български жители и считаме, че е безусловно обикновено да стигнат до тях, най-много посредством политика за приходите. Време е за сериозен диалог за цели в политиката в България. За нас това са целите - демографска злополука, приходи и неравенства. Знаем, че в този момент ще ни залеят с пояснения - по какъв начин това не може да стане, по какъв начин е популизъм. Вчера чух от някогашен член на Българска комунистическа партия, Бойко Борисов, че социалистите доста обичат да харчат непознати пари. Да му кажа, че и тези пари, които харчи през прозореца на джипа си, отвън бюджета, не са негови. Те са непознати, тъй като са на целия български народ. Имам няколко въпроса - по кое време тъкмо госпожа Меркел е станала социалист-популист, който харчи непознати пари? В Германия има диференциран Данък добавена стойност на храни, книги и медицински услуги. Кога тъкмо сътрудниците му от ЕНП в Австрия, които управляваха страната, са станали и те социалисти-популисти, защото и там имаме понижен Данък добавена стойност? Или господин Орбан в Унгария, където има 5% Данък добавена стойност върху медикаментите. Ако слушаме логиката на Борисов, цяла Европа се ръководи от социалисти-популисти, които организират невъзможна политика посредством понижаване на Данък добавена стойност.
Другото, което чухме през вчерашния ден е, че няма безвъзмездни услуги и не може да има. Вярно е, че европейските избори минаха, само че е хубаво нашият министър председател да се поучи от някои европейски практики и то също от неговото политическо семейство, в случай че не има вяра на българските социалисти. Г-жа Меркел вкара в Берлин, Хамбург, Хесен, Долна Саксония и други провинции безвъзмездни детски градини. В Гърция има гратис обучение на студенти. В Австрия - гратис висше обучение. Същото е в Норвегия, Швеция, Дания, Финландия. В Австрия има гратис базисно опазване на здравето за всички жители, същото е в Норвегия, Испания и Швеция. Това е европейска процедура на политици, които са загрижени за най-важното - виталният стандарт на своите сънародници. Призоваваме другите политически партии в Народното събрание към рационален диалог, с причини, за същинска политика по най-болезнената тематика в България - беднотия, неравенства и демографска злополука. Нека оставим вицовете и лакардиите на премиера, само че дано ние, като рационални хора, да седнем и с същински причини да намерим решение на тези проблеми. Обръщам се към сътрудниците, които ще имат тези законопроекти до края на седмицата, да ги прегледат и ги каним на диалог по тези въпроси.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР