Тази седмица избирателните списъци се очаква да станат готови. Това

...
Тази седмица избирателните списъци се очаква да станат готови. Това
Коментари Харесай

Теглят номерата на машините, с които ще се гласува на изборите 2 в 1

Тази седмица изборните описи се чака да станат подготвени. Това значи, че откакто общинските администрации ги разгласят, гласоподавателите ще могат да ревизират къде ще могат да гласоподават на изборите на 9 юни.

За европейските избори важи правилото на уседналост - гласоподавателят би трябвало да е живял през последните три месеца на територията на България или друга страна членка на Европейски Съюз.

Междувременно през днешния ден в 10 часа в Министерството на електронното ръководство ще бъдат изтеглени номерата на машините за гласоподаване, които ще бъдат удостоверявани за сходство.

Публичното изтегляне ще се извърши в наличието на служебния министър-председател Димитър Главчев. Поканени да участват са и представители на ЦИК, на публичния съвет към Комисията, както и членове на парламентарно показаните партии.

До края на април ще завърши актуализирането на методиката за засвидетелствуване на сходството на доставения вид техническо устройство за машинно гласоподаване.

Преди първия тур на локалните избори през октомври предходната година ЦИК взе решение гласуването да бъде единствено с хартиени бюлетини. Причината беше неналичието на решение от Министерството на електронното ръководство за удостоверяването на машините, подписано от министъра. Съответствията на устройствата за машинно гласоподаване се удостоверяват с решение на МЕУ, Българския институт за стандартизация и Българският институт по метрология. Изискванията бяха спазени за втория тур на локалните избори, когато се гласоподава и с машини.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР