Тази година за втори път се влиза в бюджетна процедура.

...
Тази година за втори път се влиза в бюджетна процедура.
Коментари Харесай

Иван Маджаров: Клиничните пътеки да поскъпнат с 25% заради инфлацията

Тази година за повторно се влиза в бюджетна процедура. Миналата година тази процедура се лидираше от постоянно държавно управление и имаше политика, ориентирана към съответни здравни браншове. Бяха планувани повече пари за извънболнична помощ, в този момент при служебния кабинет няма такова нещо. Предлагат ни се единствено някакви числа. Това съобщи ръководителят на Българския лекарски съюз (БЛС) доктор Иван Маджаров в предаването „ Денят онлайн “ по Нова нюз.

По-важно е, че този метод на приемане на бюджет в средата на годината води до неспособност да се извършват политики, акцентира той.

„ Опитът да премахнем огромна част от хоспитализациите води до това, че огромна част от жителите влизат в лечебни заведения, с цел да си създадат проучвания, които не могат другояче да си платят. Лабораториите, които са в извънболничната помощ са доста положителни, както и здравните центрове. 500 млн. лв. се оферират за лечебните заведения и то за интервал от пет месеца. Има възможност тези пари да не могат да се изразходват през направленията. Стана огромно комплициране сред нас и Касата. До известна степен президентът е прав, че всички браншове на обществото страдат, че няма постоянна власт. Силно се надявам, че политиците ще вземат верните решения и ще се вразумят “, сподели Маджаров.

„ Вече три години повтаряме една и съща скица при образуване на бюджета, вземайки междинна стойност сред най-ниската и най-високата клинична пътека. Предстои доста работа. В средата на година ще разполагаме с 450 милиона лв. повече, които може да не стигнат до лечебните заведения. В същото време има потребност от повече средства поради инфлацията “, обясни ръководителят на БЛС.

„ На пръв взор цифрите са доста положителни. Дават се повече пари в първична и болнична помощ. Ако се вземат верните решения, шефовете на лечебните заведения ще имат опция да покачат заплатите на лекарите. Ако заложим на повече пациенти, тези пари ще стоят някъде. Трябва да се стремим към по-малко хоспитализации и повече свършена работа в извънболничната помощ “, счита Иван Маджаров.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР