Тази година се навършват 10 години от смъртта на Иван

...
Тази година се навършват 10 години от смъртта на Иван
Коментари Харесай

Сюрреализъм след времето на социализЪма

Тази година се навършват 10 години от гибелта на Иван Петков - Турката, ексцентричен и потискан преди време от комунистическите управляващи художник. Галерия „ Лоранъ “ показва за повторно негови произведения. 

 Първата галерия (2015 г.), събрала платна с маслени бои от най-значимия интервал на художника – края на 70-те и началото на 80-те години, е озаглавена „ Сюрреализъм по време на социализъм “. 

 Куратор на второто показване на Иван Петков в „ Лоранъ “ още веднъж е изкуствоведът Красимир Илиев. Този път той наблюдава развиването на художника след 1989 година посредством характерната му за интервала смесена техника – акварел, молив и цветни моливи.



Чуйте повече от звуковия файл.

Иван Петков - Турката е роден през 1945 година По обучение и специалност е строителен инженер, само че рисуването е неговото същинско предопределение и той му се отдава със пристрастеност до последния си ден. Тъй като показва себе си с похватите на сюрреализма, креативният му път е посипан с мъчителни конфликти с пазителите на догматичната социалистическа хармония и още повече – със „ стражевите кучета “ на идеологията. Бунтът му против системата е освен естетически – в платната си той намерено се опълчва на господстващите комунистически легенди.



Красимир Илиев, изследвал досието на Иван Петков в архивите на Държавна сигурност, разкрива отношението на следствия „ обект “ към сътрудниците: „ Художника “ (както кодово е именуван Иван Петков) се подиграва с доносниците. Агент „ Михайлов ” донася, че на въпрос какво в последно време рисува Петков, „ той най-любезно обяснил, че последният му шедьовър е един пейзаж в синьо, оранжево и гальовен пурпур, на небе и планини, само че погледнат от прочут ъгъл, в действителност съставлява палеца сред показалеца и междинния пръст на една ръка ”.

 Показаните в актуалната галерия работи са с друг формат, само че всички те са сътворени с респектираща точност – финият рисунък приканва фена да се наслаждения на детайлите по-отблизо. Рамките на картините също са направени собственоръчно от художника, като декоративната стойност на някои от тях ги трансформира в неизменима част от творбата. 

 Представените картини са в необятен тематичен диапазон – от спокойни и подтикващи към съзерцаване причудливи пейзажи през сюжети с провокативни еротични детайли до работи, в които Иван Петков продължава да окарикатурява актуалните последствия от комунизма – „ сарказмът от 70-те и 80-те години е сменен с подигравка към режисираните старания компромисно и страхливо да се изличи идеологията “.

Изложбата е съпроводена от азбучник, в който са отпечатани целият текст на Красимир Илиев и репродукции на всички показани произведения. 

Емил Данаилов

Снимки – галерия „ Лоранъ “
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР