Тази година почти сигурно ще бъде най-топлата от 125 000

...
Тази година почти сигурно ще бъде най-топлата от 125 000
Коментари Харесай

"Почти сигурно" 2023 г. ще бъде най-топлата за последните 125 000 години

Тази година " съвсем несъмнено " ще бъде най-топлата от 125 000 години, съобщи Ройтерс, като цитира учени от Европейския съюз (EС). Те направиха това съмнение, откакто данни демонстрираха, че този октомври е бил най-топлият в историята.

Миналият месец е минал предходния октомврийски температурен връх от 2019 година с голяма разлика, споделят от Европейската работа за климатичните промени " Коперник ", написа Българска телеграфна агенция.

Данните са безапелационни даже преди юли месец да е завършил

" Рекордът беше усъвършенстван с 0,4 градуса по Целзий, което е голяма разлика ", изясни заместник-директорът на институцията Саманта Бърджис.

Снимка: БГНЕС

Тя дефинира октомврийската температурна особеност като „ доста рискова “.

Топлото време е резултат от продължаващото обособяване на парникови газове от човешката активност в комбиниране с появяването на естествения феномен „ Ел Ниньо “ тази година. Той затопля повърхностните води в източната част на Тихия океан.

Необходими са системи за ранно предизвестие

В международен мащаб междинната температура на въздуха през октомври е била с 1,7 градуса по Целзий по-висока в съпоставяне със същия месец през 1850-1900 година - интервал, който от " Коперник " дефинират като прединдустриален.

Рекордният месец октомври значи, че 2023 година към този момент " съвсем несъмнено " ще бъде най-топлата година, откогато се води статистика. Предишният връх е на 2016 година - друга година, в която действаше „ Ел Ниньо “.

Снимка: iStock

Данните на " Коперник " са от 1940 година По-дългосрочните данни от научната експертна група на Организация на обединените нации за климата включват индикатори от източници като ледени ядра, пръстени на дървета и залежи на корали.

Единственият различен път преди октомври, когато месец е поставял температурен връх с толкоз огромна разлика, е септември 2023 година

Това може да докара до по-дълги горещи талази, по-интензивни стихии и горски пожари

" Септември в действителност ни изненада, тъй че след предишния месец, е мъчно да се дефинира дали се намираме в ново положение на климата. Но в този момент върховете не престават да падат и ме изненадват по-малко, в сравнение с преди месец ", споделя Бърджис.

Снимка: pexels.com

Изменението на климата подхранва все по-разрушителни рискови феномени. Тази година имаше наводнения, които лишиха живота на хиляди хора в Либия, тежки горещини в Южна Америка и най-лошият сезон на горските пожари в Канада, напомня Ройтерс.

Почти 60% е вероятността това да стане в интервала май-юли тази година, предизвестяват от Световната метеорологична организация

Въпреки че страните си слагат все по-амбициозни цели за последователно понижаване на нездравословните излъчвания, до момента това не се е случило. В международен мащаб равнищата на въглероден двуокис доближиха рекордно високи стойности през 2022 година

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР