Тази декларация, която е в основата на договора за добросъседство

...
Тази декларация, която е в основата на договора за добросъседство
Коментари Харесай

Договорът с Македония е добър, но не може да изчисти спорове

Тази декларация, която е в основата на контракта за добросъседство с Македония, за жалост не беше приложена пълноценно в двустранните връзки и повода за това е на първо място промяната на политическия връх там. Това сподели в изявление за предаването " Неделя 150 " по стратегия " Хоризонт " проф. Ангел Димитров, някогашен дипломат в Скопие:

„ Декларацията от македонска страна беше подписана от тогавашния министър-председател Любчо Георгиевски, само че единствено 2-3 години по-късно на неговия пост като началник на страната беше различен представител на партията, тъй че стигнахме до нова обстановка и нова вяра.

Проф. Димитров разяснява текста на контракта за добросъседство с Македония:

„ За мен текстът на контракта е добър. Той фактически се опира върху декларацията. В него има и нови моменти, които са свързани със актуалната позиция на България - една позиция, която дава доста повече преимущества, в сравнение с през 1999 година, въпреки че тъкмо тогава България сама си беше извоювала една водеща роля в района, една политически водеща роля в района. Както добре знаем, в доста от събитията, които се случиха тогава, българската експертиза имаше значимо място ".

Договорът не може да почисти разногласия, добави някогашният ни дипломат в Македония:

„ Договорът единствено може да отвори " вратата " и да сътвори опция за сериозна и упорита работа, една придирчивост, с цел да се стигне в действителност до превъзмогване на тези спънки, които десетилетията издигнаха пред едно двустранно доближаване. Тази дефиниция, която е записана за македонския език, не значи, че го признаваме. Това е една малко прочувствена трактовка. По начало в политиката на политическо равнище не се признават езици. Това е работа на лингвистите ".
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР