Кадри Нова ТВТемата за цената на електроенергията винаги е била

...
Кадри Нова ТВТемата за цената на електроенергията винаги е била
Коментари Харесай

Експерт: Скок в цената на тока няма да има

Кадри Нова ТВ

Темата за цената на електрическата енергия постоянно е била сензитивна за потребителите. Всяко повишаване води до все по-непосилни за заплащане сметки. Служебният министър предвижда, че ще има покачване от 1 юли, само че специалистите отдават това на предизборното време.

Не се чака стремителен скок в цената на електрическата енергия. Изчисленията ни даже демонстрират допустимо намаление с 25% до 2030 година при моделиране на енергийната система и рационални управнически решения. Това сподели Ремина Алексиева, анализатор в стратегия „ Енергетика и климат “ в Центъра за проучване на демокрацията пред Нова телевизия.

Финансовото положение на Фонд „ Сигурност “ в енергетиката е сериозен проблем. Той има ролята на буфер, който ръководи процеса по преход към либерализиран пазар. Може да бъде употребен за поддръжка на уязвимите консуматори посредством обезщетения – това са енергийнобедните, които имат потребност от помощ при заплащане на сметките за ток.
`); break case width
Така възможен скок на цените ще бъде туширан от фонда. Средствата в него идват от продажбата на въглеродни квоти. Има кратковременен спад в цените им, което може да е причина за недостиг. Месечните доходи от производители на електрическа енергия, в това число от ВЕИ, също са част от бюджета му, изясни тя.



Според нея КЕВР изчаква подаване на информацията на производителите на електрическа енергия, с цел да вземе решение за контролирана цена.

Не бихме очаквали процедурно да има смяна в цената на тока. Отлагането на либерализацията значи изкуствено поддържане и субсидиране на въглищната електрическа енергия, която не е финансово рентабилна, уточни Алексиева. Това ще продължи още 12 месеца. Темата за електрическата енергия директно касае потребителите и тя се употребява като инструмент за предизборни популистки решения. Либерализацията е нужна като развой и това е път, който сме поели към този момент повече от 15 години. Отлагането й стопира процеса на промени.

Източник: vihrogon.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР