Тазгодишният международен театрален фестивал Варненско лято“ се открива на 1

...
Тазгодишният международен театрален фестивал Варненско лято“ се открива на 1
Коментари Харесай

Започва 27-ото издание на театралния фестивал Варненско лято“

 Тазгодишният интернационален сценичен фестивал " Варненско лято “ се открива на 1 юни от 19:30 ч. на съществена сцена на Драматичния спектакъл " Стоян Бъчваров “ във Варна със спектакъла " Опит за хвърчене “ от Йордан Радичков на Народния спектакъл. Режисьор е Стоян Радев, а в функциите могат да се видят знакови артисти от трупата театъра. Той е част от десетте определени в българската селекция представления, откроили се през изминаващия сценичен сезон. Специален фокус в нея е 90-годишният празник от рождението на един от най-значимите български създатели Йордан Радичков.

Mеждународната стратегия на театралното " Варненско лято “ включва ярки продукции, които показват разнообразни достижения и направления на развиване на европейската сцена. Сред тях е театралната версия по шекспировия " Макбет “ на режисьора Алесандро Серра, отличена с италианската премия за най-хубаво зрелище през 2017 година За първи път в България ще бъде показан и театър на един от най-значимите актьори на съвремието – белгиеца Ян Фабър, който гостува с танцовото соло " Щедростта на Тавита “, основано особено за неповторимия Матео Седда.

За поредна година фестивалът си сътрудничи с Международния музикален фестивал " Варненско лято “, взаимно с който основава програмата " Интермецо “. В нея за първи път ще се показа джаз оркестърът на Кралския Концертгебау – Амстердам в концерт с американската джаз дива Маделин Бел, отдаден на Рей Чарлс и Стиви Уондър. Част от стратегия е и интердисциплинарният план " Лодката на влюбените “, който среща кино класиката с френското джаз трио Франсоа Рюлан и групировката " Големите български гласове “. Продължава се и традицията на сателитните прожекции от " Метрополитън опера онлайн “ със спектакъла " Аида “ от Верди с присъединяване на Анна Нетребко, като ще бъде излъчен и документалният филм за българската оперна прима Соня Йончева “Sempre Libera " с режисьор Георги Тошев. Музикалната стратегия на театралното " Варненско лято “ включа и концерт на завладяващия актьор Иво Димчев, който ще показа нови песни и нови аранжименти на своите композиции, сполучливо представяни по целия свят.

В програмата на фестивала са включени и други вълнуващи театрални продукции, предавани по спътник – " Антоний и Клеопатра “ от У. Шекспир, част от програмата на " Британския народен спектакъл онлайн “, както и филмирана версия на спектакъла " Онегин “ по А. Пушкин на режисьора Тимофей Кулябин, част от интернационалната стратегия “Stage Russia ". 

Новаторски форми и трендове в развиването на актуалния български спектакъл и танц са подбрани в програмата «Шоукейс», за която особено във Варна идват над 20 интернационалните посетители и театрални експерти от Европа, Азия и Америка. 

Фестивалният плакат включа и улични спектакли и събития, гаранция за празнична атмосфера, фестивален дух и вълнуваща среща с изкуството на театъра.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР