Заради бума на коклюш започнаха да се чуват призиви неваксинирани

...
Заради бума на коклюш започнаха да се чуват призиви неваксинирани
Коментари Харесай

Д-р Миндов предупреди: Почва като обикновена вирусна инфекция

Заради взрива на коклюш започнаха да се чуват апели неимунизирани деца да не бъдат допускани в учебните заведения.

" Има такива деца, това е със знанието на родители, на техните лекари. Изборът е на родителите, децата не могат да взимат решение. В подобен случай и сега по настоящата нормативна база родителите могат да отхвърлят наложителните ваксини, които не са насилствени. Имам едно семейство, разбъркан брак българин с чужденка, родителите подписаха. Ако не подпишат - отводът от ваксина се изпраща в Регионалната здравна ревизия и от там административен и углавен орган ползва глобите, планувани в Закона за здравето. Те са единствено финансови наказания, няма очакван отвод на достъп до обучение, здравни грижи ", разяснява общопрактикуващият лекар д-р Георги Миндов.

Той посочи, че измежду писмено неимунизираните деца има такива, които са в чужбина, където евентуално са ми сложени ваксини, само че у нас се водят неимунизирани. 

" Толкова случаи вкупом с варицела, коклюш, не съм имал в практиката си. И започвам да си задавам въпроса какво се случва, каква е връзката с Ковид-19. Дали пък Ковид не ни изтри имунитета към тези ваксинопредотвратими болести, към които имахме колективен имунитет ", сподели още общопрактикуващият доктор.

Пред Bulgaria ON AIR той добави, че в момента има взрив на всичко - лекарите са претрупани с пациенти с вирусни инфекции все едно е зимен интервал. 

" PCR тестванията за коклюш са скъпи, хората не могат да си ги разрешат. Почва като елементарна вирусна зараза, изключително в този момент при тази влага. Чакаме слънцето и излизане на чист въздух, което е целесъобразно. Колективният имунитет падна, ние сме една от страните с минимум имунизирано население, дали има значение не мога да кажа ", добави доктор Миндов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР