Тазгодишните награди за Човек на годината, които връчва Българският хелзински

...
Тазгодишните награди за Човек на годината, които връчва Българският хелзински
Коментари Харесай

БХК изключи Татяна Кристи от наградата Човек на годината, Алек Алексиев и Кремена Кунева напуснаха журито

Тазгодишните награди за " Човек на годината ", които връчва Българският хелзински комитет (БХК), са белязани от скандал, откакто една от номинациите за наградата е дисквалифицирана, а двама души от журито - Алек Алексиев и Кремена Кунева - го напуснаха в символ на противоречие с това.

Сюжетът към този момент се развива в обществените мрежи - като и претекстът кандидатката за признанието да бъде отстранена тъкмо преди гласуванено е използвана " тирада на омразата " в нейни Фейсбук статуси. Поне това се схваща от известие на БХК.

Татяна Кристи от фондация “Открито сърце ” беше една от 44 персони и организации, които бяха номинирани за оценката " Човек на годината ". То се присъжда от 2008 година от БХК за принос към правата на индивида и правозащитна активност. Наградата няма финансово изражение - носи единствено самопризнание на носителите си.

Номинацията на Кристи обаче е анулирана от уредниците. Причината за решението са скорошни изявления в профила на активмистката във Фейсбук. В свое изказвания БХК показва, че след " разбор на изявления в обществените мрежи журито на " Човек на годината " 2023 реши, че номинацията на Татяна Кристи е неприемлива и я отдръпна от състезанието ". Казва се още, че в свои постове в обществените мрежи Кристи е " използвала тирада на омразата, стигматизирайки цели етнически групи и оправдава евентуални военни закононарушения, което е в прорез с за допустимост " на премиите. Организаторите обаче не конкретизират за кои тъкмо постове става въпрос.

В някои от изявленията си във Фейсбук Кристи показва позицията си във връзка войната сред Израел и оповестената за терористична от Съединени американски щати и Европейски Съюз организация " Хамас ", която ръководи линията Газа. На 7 октомври представители на екстремистката палестинска формация нахлуха в Израел, избиха над 1400 души, взеха стотици заложници, има свидетелства за всеобщи кланета и изнасилвания. В резултат Израел разгласи " положение на война " за първи път от 50 години.

Татяна Кристи изрично отхвърля да е оправдалвала евентуални военни закононарушения, както се твърди в известие на БХК, и назовава обвиняванията " долна клюка и неистина ".

" Винаги, безусловно постоянно, съм говорила, че спорът в Израел е породен от терористична организация и че тази организация е отговорна за хилядите цивилни жертви – израелци и палестинци! Винаги съм подкрепяла страната на Израел, тъй като против нея бе стартирана експанзията. Никога не съм призовавала към убийства и принуждение на който и да е! ", изяснява активистката в своя позиция след решението.

Дисквалификацията ѝ от премиите наподобява е основала и напрежение вътре в самото жури на БХК, защото двама от членовете му оповестиха обществено, че се отдръпват поради създалата се обстановка.

Актьорът Алек Алексиев се отдръпва от журито, защото не е склонен с метода, по който номинацията на Кристи е била отстранена. Същото е направила и някогашната депутатка от " Демократична България " Кремена Кунева.

" Помолих името ми да бъде оттеглено от журито за премиите “Човек на годината ” 2023 година Вярвам, че всички номинирани заслужават почитание и публично самопризнание, заслужен спор за тяхната работа и идея, без значение от тяхната бунтарска същина и метод на изложение. Както и ясни критерии за оценка, изключващи индивидуалност и персонално отношение ", написа Кунева в своя обява във Фейсбук.

Кристи приветства позицията на Алексиев и Кунева, като дефинира дисквалификацията си от състезанието за " безумно глупава, неознователна и заредена с персонална завист ".

" Никога не съм се съмнявала в достолепието, интегритета и обективността на тези две персони. С тези си дейности БХК опорочи целия конкурс за тази година, оцапа всеки един от участниците в него, само че най-много оцапа хората, които са взимали този конкурс на съществено и са го считали за справедлив съдия на правозащитна активност, номинирайки личностите и организациите, които считат, че заслужават да вземат участие. И с тези си дейности заслужават освен пренебрежение, само че и протест ", написа тя.

За тазгодишното отличие " Човек на годината " към този момент се борят 43 персони и организации. Номинации могат да се вършат непосредствено от жители, като срокът за това за наградата през 2023 година изтече.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР