Тазгодишната кампания Ние броим врабчетата“ е пета поред и са

...
Тазгодишната кампания Ние броим врабчетата“ е пета поред и са
Коментари Харесай

Йордан Христов: Местообитанията на домашните врабчета се увеличават



Тазгодишната акция " Ние броим врабчетата “ е пета подред и са се присъединили рекорден брой доброволци. Интересна наклонност е забележителният спад на локациите, в които не са следени никакви врабчета. Тази година това са едвам 10%, за разлика от предходните две, когато бяха 33% за 2019  и 28% за 2020 година. От Българското сдружение за отбрана на птиците изясняват, че това е значим индикатор, защото от него се получава информация за това какви местообитания отблъскват врабчетата и надлежно какви са заканите, водещи до намаляването им.

" Забелязваме сериозен спад на местата, където няма врабчета. Това е една позитивна вест. На от ден на ден места участниците са съумели да запишат врабчета и това е едно от най-важните неща в акцията. Повечето от останалите заключения, трендове и закономерности, които сме забелязали досега, се резервират, като максимален дял от всички следени врабчета са домашните врабчета - те са близо 70% от всички записани, следвани от полските и испанските . Традиционно също по този начин виждаме желанията на птиците към зелените площи, междублокови пространство, къщи с дворове, където има задоволително храна, места, където могат да гнездят ", сподели за БНР Йордан Христов от Българското сдружение за отбрана на птиците.

 Снимка: БГНЕС

Според Христов следи се стабилизиране на броя на врабчетата у нас:

" Важното е, че птиците демонстрират подобаващите места както за тях самите, по този начин и за хората - една и съща среда , която е подобаваща и за тях, и за нас ", добави в предаването " Рано в неделя " Христов.

Започва нов атлас на гнездящите птици за България. Инициативата ще продължи 5 години.

" Има съществени действия за запазване на египетския лешояд, който е една от най-редките птици в България . За страдание останали са няколко десетки двойки - под 20 гнездящи двойки, като всяка година те понижават. През тази година ще се опитаме да работим с хора по места, с огромни компании, които имат роля за опазването на птиците ".
Цялото изявление можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР