Тайван съобщи днес, че 11 заподозрени, издирвани от разследващите убийството

...
Тайван съобщи днес, че 11 заподозрени, издирвани от разследващите убийството
Коментари Харесай

Убийците на хаитянския президент нахлули в тайванското посолство

Тайван заяви през днешния ден, че 11 обвинени, търсени от проверяващите убийството на хаитянския президент Жовенел Моиз, са влезнали с щурм в комплекса на тайванското посолство в столицата на Хаити - Порт о пренс, преди да бъдат арестувани от полицията, съобщи Франс прес.

Говорителка на тайванското външно министерство сподели, че след убийството посолството е било затворено в сряда " по съображения за сигурност ".

" Рано сутринта на 8 юли защитата на посолството разкрила, че група въоръжени са влезнали с щурм в двора ", след това неотложно съобщила на личния състав на задачата и хаитянската полиция, уточни пред Агенция Франс Прес говорителката.

" По искане на хаитянското държавно управление и за да спомага за залавяне на обвинените посолството позволи на хаитянската полиция да влезе в периметъра на посолството ", добави говорителката.

В официално съобщение, поместено на уеб страницата й, тайванската задача в Порт о пренс разказва мъжете като " наемници " и обвинени в " жестокото и варварско " ликвидиране, а полицейската интервенция - като бърза и ефикасна.

Мисията на Тайван в Хаити се намира близо до постройката, където Моиз бе погубен. Хаити е измежду 15-те страни, чиято дипломация към момента признава Тайван за Китай, а не Китайската национална република, припомня Агенция Франс Прес.

Жовенел Моиз е погубен от отряд тежковъоръжени командоси, включващ 26-ма колумбийци и двама американци от хаитянски генезис, оповестиха по-рано управляващите, представени от Ройтерс. Снощи полицията съобщи, че са задържани двамата американци и 15 от колумбийците.

Властите на Хаити не имат намерение да трансформират датата на президентските избори и на референдума за нова конституция след убийството на президента Жовенел Моиз, съобщи Ройтерс.

" Изборите не бяха планувани, с цел да може Жовенел Моиз да стане президент, а с цел да имаме една по-стабилна страна и една по-стабилна политическа система ", съобщи пред Ройтерс Матиас Пиер, министърът на Хаити, отговарящ за организирането на изборите.

Пиер заяви също по този начин, че до избирането на нов президент на Хаити функционалностите на президент ще извършва изпълняващият длъжността министър-председател Клод Жозеф.

Изборите и референдумът бяха планувани за 26 септември преди Моиз да бъде погубен тази седмица. Ако на президентските избори се стигне до втори тур, той ще бъде създаден на 21 ноември.

Проектът за нова конституция на Хаити планува даването на необятни пълномощия на президента, премахването на сената и основаването на еднокамарен парламент и президентските избори отсега нататък да бъде създавани единствено в един тур.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР