Татяна е една от многото украински бежанци у нас, обърнали

...
Татяна е една от многото украински бежанци у нас, обърнали
Коментари Харесай

Пътят на бежанците: Как Татяна от Бердянск намери работа в София?

Татяна е една от многото украински бежанци у нас, обърнали се към програмата " Солидарност " на Агенцията по заетостта. Жената и щерка ѝ идват в София от окупирания Бердянск през април. Двете наемат квартира и Татяна незабавно стартира да търси работа.

Репортерът на Българска национална телевизия Мария Плачкова се среща с Татяна точно на конгрес за намиране на работа.

" Градът ни е окупиран, тръгнахме от Бердянск до Запорожие, след това с рейс до София. Сега си търсим работа, с цел да можем да се устояваме. По обучение съм счетоводител. Доколкото знам, тук мога да си узаконявам дипломата, само че въпреки всичко в системата на счетоводството сред България и Украйна има разлика. Това е първият проблем, а другият - е владеенето на езика ", споделя своята история Татяна.

2 седмици по-късно двете с Татяна тръгваме към Агенцията по заетостта, с цел да проучим опциите за работа.

" Татяна първо би трябвало иде в бюрото по труда и да се записва като търсещо работа лице. Хубаво е да носи някакви документи, които да потвърдят нейната професионална подготовка или предходен опит. Колегите от бюрото по труда ще я записват като търсеща работа. Ако в това време даден шеф подаде заявление по план " Солидарност " и там е разкрил свободно работно място за счетоводител, тя ще бъде ориентирана от сътрудниците от Бюрото по труда към този шеф ", изясни Вероника Димитрова, специалист в Агенцията по заетостта.

По стратегия " Солидарност " към този момент са подали документи към 500 работодатели и 400 украинци, измежду които и Татяна.

" Бюджетът на план " Солидарност " е малко над 406 милиона лв., като опциите, които планът предлага на разселените лица да стартират работа при шеф, да получат при предпочитание от тяхна страна, интеграционна добавка за настаняване. И надлежно да им бъде назначен наставник, в случай че работодателят реши. Менторът би трябвало да подкрепи тяхната интеграция в самия работен развой ", сподели Вероника Димитрова.

Татяна се надява по-скоро да стане част от трудовия пазар у нас.

" Искам към този момент да си намеря работа. Може през стратегия " Солидарност ". И в случай че ще има подобаващи оферти, с огромно наслаждение ще се обадя за изявление, да стартира работа ", споделя тя.



Почти незабавно след регистрацията Татяна получава и първите оферти за работа и може да избере сред счетоводител с британски език, помощник в офис, мърчандайзър в стоков магазин. Като най-подходящ вид Татяна си избира механически помощник в офис. И с неспокойствие чака по този начин мечтаната покана за изявление.

Автор и фотоси: Мария Плачкова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР