Днес Министерският съвет реши в 15-дневен срок украинските бежанци отново

...
Днес Министерският съвет реши в 15-дневен срок украинските бежанци отново
Коментари Харесай

Искат ли бежанците в Слънчев бряг да бъдат местени отново в държавни бази?

Днес Министерският съвет реши в 15-дневен период украинските бежанци още веднъж да бъдат преместени от хотелите в държавни бази. Украинците в Слънчев Бряг, които живеят в хотели там не са удовлетворени от решението да бъдат местени още веднъж.

Лена от Киев е майка на две дребни деца. Разбира от нас, че ще би трябвало да напусне хотела, в който живее сега.

" Днес родителите ми се обадиха, че над Киев още веднъж има ракети и гърмежи покрай дома ни. Няма ток, вода. Не можем да се върнем. В края на месец май отново ни местиха, само че ни закараха в гората, там нямаше никакви условия за децата. Бяхме в нещо като фургони. Не знам какво ще върша на следващия ден " споделя Лена.

" Надяваме се това решение на държавното управление да се преразгледа и да останем тук по програмата както до момента ", споделя Альона от Херсон.

Днес министрите взеха решение, че украинските бежанци ще бъдат настанени в подобаващи бази и няма да останат без дом.

" Ще се даде 15-дневен период доникъде на месеца хората, които се намират и са настанени в хотели да бъдат преместени в подобаващи бази, държавни, като повода за това решение се крие както в събитието, че това се откри, че е процедура в Европейския съюз ", сподели Иван Демерджиев, длъжностен министър на вътрешните работи.

" До тук са изплатени близо 523 млн. лв., като 200 млн. са за сметка на бюджета и към 300 млн. лв. са от европейски стратегии и фондове, които са преструктурирани. Важно е да сме наясно с опциите си. Не оставяме никого на улицата ", сподели Илин Димитров, длъжностен министър на туризма.



До последния миг и хотелиери, и украинци не знаеха каква ще е ориста им от на следващия ден, което сътвори напрежение в морските ни курорти.

" Ще бъдем изправени пред филантропична злополука заради неспособността на държавните чиновници да артикулират и да слагат нещата както би трябвало да бъдат. Ние хотелиерите започнахме първи в този тежък миг и помогнахме и на страната и на хората " ", сподели Веселин Налбантов, зам.-председател на БХРА.

" Отново чакат последния миг, на следващия ден програмата свършва, като предния път се чака до последно, единственото, което ме вълнува е какво да върша на следващия ден, къде да отида с моите 4 деца ", споделя Анна от Украйна.

" Аз не знам на следващия ден би трябвало ли да храня тези хора, не би трябвало ли, би трябвало ли да ги отвеждам, къде би трябвало да ги отвеждам ", споделя Станислав Димитров, шеф на хотел в Кранево.

В същото време полиция, Национална агенция за приходите и Агенция „ Социално подкрепяне " започнаха масирани инспекции по хотелите, приютили бежанци, което докара до нова суматоха.

" При типа на униформени хора в хотела някои от тях се заключиха в стаите и не пожелаха да отворят, тъй като се опасяват, че принудително ще бъдат изведени ", сподели Виолета Галева, хотелиер.

" Органите на реда ревизират в действителност ли тези хора живеят в нашия хотел, дали дават отговор на отбраните ", сподели Емил Бастрев, шеф на хотел в Слънчев бряг.

От Министерството на туризма оповестиха, че в 15-дневен период хотелиерите могат да подадат тъжби поради неизплатени средства.

Репортер: Давид Сукнаров
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР