15 деца се опитват да се спасят от войната в

...
15 деца се опитват да се спасят от войната в
Коментари Харесай

15 украински деца пътуват към България. Къде ще бъдат настанени, след като приключи програмата с хотелиерите?

15 деца се пробват да се спасят от войната в Украйна и пътуват към България. Под въпрос е обаче къде ще бъдат подслонени тук, откакто завърши програмата за подкрепяне на хотелиерите, обезпечили настаняване. Неяснотата за още стотици бежанци, намерили избавление у нас, провокира напрежение. Решението те да бъдат преместени в държавни бази докара до митинг през днешния ден.

Автобус с 15 украински деца от състезателен клуб пътуват от Киев към Балчик. Разбират в придвижване за смяната с програмата за настаняване.

" Притеснени сме, децата са уплашени. Те са от многодетни фамилии или ги възпитава един родител, две от майките са на фронта, бащите водят война, има към този момент и убити. Така че желаеме въпреки всичко да оформим краткотрайна протекция за тях в България, с цел да продължат на учат и да упражняват, да живеят умерено. Защото през вчерашния ден в Киев, 11 часа нямаше ток, вода и интернет, децата чуваха гърмежите без предизвестие. Така че няма по какъв начин да се върнем ", споделя Людмила Бернадска.

В Балчик ги чака Александра Джафарова, която е дала заслон на украински бежанци в хотела си, само че в този момент е обезпокоена, че няма право да одобри децата.

" След диалог с Кризисния щаб в София хората са доста общителни, само че те също нямат отговор. Нямат указания какво би трябвало да се случи, кои са тези бази. С риск да бъдем глобени ние просто ще ги приемем, тъй като нямаме друга опция към този миг ", споделя Джафарова.

В един от хотелите в Слънчев бряг има настанени близо 120 украинци. След като страната разгласи, че украинците ще би трябвало да бъдат преместени, денят стартира без закуска.



Не закъсня и отговорът. По обяд от Министерството на туризма оповестиха, че ще продължат да заплащат на хотелиерите, както до момента, до момента в който трае преместването.

Малкият наследник на Виктория от Запорожие е с увреждания и споделя, че ново пренасяне може да се отрази на здравословното му положение.

Съдбата на Виктория споделят и доста други украинци. Те се включиха в днешния митинг в центъра на Слънчев бряг. Символично, с куфари, бежанците желаеха повече да не бъдат местени.



Недоволство поради преместването има и в Банско. Украинци внесоха петиция в общината, която да бъде изпратена на Министерството на туризма, с искане да продължи програмата както до момента. Ясното по кое време ще стартира преместването към момента няма.



Вижте повече във видеото

Репортер: Давид Сукнаров
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР