Търновският бизнесмен Георги Вълев, който преди година бе осъден на

...
Търновският бизнесмен Георги Вълев, който преди година бе осъден на
Коментари Харесай

Службите засекли заговор за бягство от затвора на Георги Вълев от Килърите

Търновският предприемач Георги Вълев, който преди година бе наказан на решетки до живот по делото против бандата на Килърите, е изместен незабавно от килията си в Ловеч в различен затвор.
Той е бил конвоиран през вчерашния ден до Плевен поради оперативна информация на спецслужбите, че се приготвя негово бягство по празниците. Бусът тръгнал от Ловеч към 12,30 ч, научи “24 часа”.
В полицията получили сигнал, че има проект в ловешкия затвор да се вкарат ампули с медикамент, който да провокира рецесия и да заблуди лекарите, че са налице признаци на инфаркт - високо кръвно, повръщане, изнемощялост, бумтене в ушите. Целта била от медицинския пункт Вълев да бъде качен в кола за спешна помощ и да бъде изведен от строго охранявания регион на пандиза под претекст, че избавят живота му.
Според сигнала уредниците се надявали да получат подпомагане от медицински чиновник, който да получи ампулите. Каналът даже бил пробван, само че с различен препарат - за дървеници. Роднина на Вълев пратил ампулите по куриерска работа на своя човек в пандиза и те стигнали, където би трябвало.
Полицаите почнали да ревизират кой може да е вътрешният човек на заговорниците и попаднали на любопитна информация. Оказало се, че племенница на чиновник с достъп до медицинския пункт в пандиза е правила женитба в 4-звезден хотел във Велико Търново, който бе на Георги Вълев, само че към този момент се води на друга компания, при прекомерно атрактивни цени - с 50 % отстъпка от нормалната оферта. Тъй като обаче за момента няма безапелационни доказателства за негови нерегламентирани връзки със пандизчии или сподвижници на Килърите, до обвиняване не се стигнало.
Георги Вълев лежи в пандиза за лихварство и “мокри поръчки”. На 1 декември м.г. Върховният касационен съд (ВКС) дефинитивно го призна за отговорен по тази причина, че е поръчал на бандата на Петър Стоянов - Сумиста две убийства - на търновския юрист Петър Лупов и на шуменския предприемач Румен Рачев, убити през 2009 година
Освен на Вълев съдът наложи пожизнен затвор без право на подмяна на Сумиста и Васил Костов-Кеца. Сумиста лежеше в софийския затвор, само че отново поради подозрения, че може да предприеме бягство, той бе изместен в пандиза в Белене. Наскоро го извели оттова и в този момент бил в пандиза в Бобов дол.
В началото на януари пък в прокуратурата се получи предизвестие, че един от наказаните по делото “Килърите” търси 70 000 евро. Опасенията бяха, че с толкоз пари може да се финансира възмездие на очевидци, служители на реда и прокурори. Досега у двама от наказаните бяха откривани мобилни телефони. Само за 4 месеца в килията на Вълев в Ловеч бяха открити 4, само че единствено за два от джиесемите е потвърдено, че са негови.
Вълев, Сумиста, Кеца и наказаният на 10 година затвор като техен помощник Янко Попов - Туцо настояват, че са жертви на правосъдната система. Те са подали общо 6 тъжби против България в Страсбург, заяви различен източник пред “24 часа”. Три от тях били на Вълев - едната е подадена през 2015 година, а останалите - през 2018г. Жалбите обаче са отхвърлени от европейския съд като неприемливи.
Досега Георги Вълев е изкарал зад решетките 8 от рождените си дни. На 9 януари ще е деветият.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР