Тържествено събрание по повод 154 години от създаването на Българската

...
Тържествено събрание по повод 154 години от създаването на Българската
Коментари Харесай

154 години от създаването на БАН: Българските учени посвещават живота си на науката

Тържествено заседание във връзка 154 години от основаването на Българската академия на науките се организира през днешния ден в зала „ Проф. Марин Дринов “ на Българска академия на науките, оповестиха от Академията. Председателят на Общото заседание на Българска академия на науките чл.-кор. Евелина Славчева поздрави учените и гостите на празника.

„ Днешният ден е както мотив за горделивост, по този начин и мотив за равносметка и справедлива оценка на положението на Българската академия на науките и науката в България като цяло “ , сподели чл.-кор. Славчева .

„ Преминахме през сложни времена, в които оцеляхме, без значение от изискванията, в които бяхме принудени да съществуваме. През последните години се радваме на актуализирана научна инфраструктура. Финансирането в региона на науката е доста по-добро, само че към момента сме надалеч от осъществяването на нашите стратегически цели “ , сподели още тя.

Председателят на Общото заседание на Българска академия на науките добави, че учените от Българска академия на науките са посветили своя живот на науката и чакат от българските политици и държавници съответно отношение, почитание и старания.

„ За да можем да продължим да бъдем посрещани с почит от интернационалната научна общественост “ , сподели чл.-кор. Славчева. Тя насочи признателност към учените, които работят безрезервно .

„ Нека днешният празничен ден да е за размисъл за цялото българско общество – по какъв начин и дали да продължаваме да развиваме българската просвета “ , сподели още в приветствието си чл.-кор. Славчева .

Председателят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски произнесе празнично слово, което посвети на основоположника на българската просвета проф. Марин Дринов . Той напомни и ролята му за основаването на Българското книжовно сдружение, чиито приемник е Българската академия на науките. Акад. Ревалски означи част от достиженията на учените от Българска академия на науките за миналата година.

„ Според международните бази данни главният дял от реферираните научни изявления на български учени за предходната година са на откриватели от Българска академия на науките. Стойността на h-index към този момент е 245, а близо 40 на 100 от нашите изявления са в най-високата категория на профилираните издания “, сподели в словото си акад. Ревалски. Той добави, че значимо значение имат и научните резултати , които са с директно приложение в практиката.

„ През миналата година са предпазени 39 патента и 36 потребни модела. Продължаваме интензивно да прилагаме и стратегиите за привличане на млади учени в Академията. С наслада отчитаме наклонност за повишение на докторантите, като през миналата година имаме сериозен растеж от 30% на постоянните докторанти “ , сподели ръководителят на Българска академия на науките.

Проф. Петър Стоянович от Института за исторически проучвания на Българска академия на науките изнесе академично слово „ Съвременният национализъм у нас “ .

Поздравителни адреси за празника на Българската академия на науките изпратиха президентът Румен Радев, министри, ректори на университети, шефове на държавни институции и други

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР