Танева: Получихме подкрепа за бързия канал за доставки на българските

...
Танева: Получихме подкрепа за бързия канал за доставки на българските
Коментари Харесай

Веригите вече преговарят с български доставчици, готови са да приемат родна стока още утре

Танева: Получихме поддръжка за бързия канал за доставки на българските производители в комерсиалната мрежа
Представителите на комерсиалните вериги към този момент водят диалози с български снабдители на земеделска и животновъдна продукция, стана ясно след срещата им с министър-председателя и министъра на земеделието. Мерките на кабинета са до края на годината, само че някои търговски вериги декларират, че ще продължат да работят по тези правила и след края на Постановлението на министерския съвет.

„ 75% от тези 16 000 производители са неустойчиви снабдители. Резултатите ще се открият в хода на самата година “, уточни министър Танева.

„ Спекула няма да има. Ситуацията не е естествена. Трябва да си оказваме помощ взаимно “, разяснява Георги Гърневски от огромна немска верига.

„ Опитваме се да пазим цените за българския консуматор “, добави и Милена Драгийска, също представител на комерсиална верига.

Срещата в Министерски съветСрещата в Министерски съвет
„ Настоящата пандемия изисква бързи ограничения за най-малко загубите от свитите пазари, да има най-малко изхвърляне на храна и да оцелеят нашите фермери. Веднага се организира и среща с сътрудниците тук дружно с министър-председателя. Постигнахме обединяване това да се случи, локалните производители да получат достъп до този спомагателен канал на доставка. Всеки от тях даде и спомагателни оферти за ограничения за компенсиране на понижението на потреблението, няколко и по няколко посоки, остава главното да се подсигурява достъпа на българския консуматор, а той взема решение какво ще компенсира “, посочи министър Десислава Танева.

„ Българските производители би трябвало да са спокойни, че тази поддръжка е извънредно значима в този миг и поискахме от Министерство на земеделието да скъсим пътя на връзка и да помогнем на най-спешните, които на следващия ден може да извадят продукция и им е отхвърлен експорт. Българското мляко би трябвало да е на 90% в млечните артикули, които слагаме на рафтовете си “, подсети Милена Драгийска.

Тя даде образец с реализацията в мрежата на българското агнешко.

„ Поискахме лист с кланици и дребни производители на агнешко месо. От подадените описи сме в контакт с 10 от тях, с цел да допълним поръчките си. Българското агнешко не е „ зависнало “ на никое място. Помолихме за сходни описи на производители на зеленчуци, с цел да забележим с кого работим и кои ще са нови снабдители “, добави шефката на огромна комерсиална верига.

Нещо повече тя разяснява, че всички вериги ще предложат на доставчиците си от България на периоди от 7 до 14 дни за заплащане.

„ Не воювам с никого. Аз и на сътрудниците споделих, даже редакцията на чл.1 на постановлението и изключването на % при доставките е израз на свободата всеки от тях да си реши по какъв начин се провежда този пай канал за доставка. Трябва да се създадат старания, само че това е допустима мярка и най-ефективна, с цел да се омекоти удара. В тези рецесии губят всички, а богатите следва да изгубят най-вече “, безапелационна е министър Танева. /tribune.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР