Свят Ужасни болести убиват хиляди след атентата от 11 септември

...
Свят Ужасни болести убиват хиляди след атентата от 11 септември
Коментари Харесай

Ужасни болести убиват хиляди след атентата от 11 септември

Свят Ужасни заболявания убиват хиляди след атентата от 11 септември Огромен брой хора страдат от рак и белодробни болести години след сриването на Световния търговски център  Николай Киров 10 септември 2019, 09:59 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}  Американски специалист: Сърбия да получи изход на море в подмяна за част от Косово
Американски специалист: Сърбия да получи изход на море в подмяна за част от Косово
 Ужасни заболявания убиват хиляди след атентата от 11 септември
Ужасни заболявания убиват хиляди след атентата от 11 септември
 Politico: Екипът на фон дер Лайен, спрямо екипа на Юнкер
Politico: Екипът на фон дер Лайен, спрямо екипа на Юнкер
 Учени настояват, че са разкрили лекуване против ХИВ
Учени настояват, че са разкрили лекуване против ХИВ
 Нов поврат за „ Брекзит ”, тежки удари за Борис Джонсън
Нов поврат за „ Брекзит ”, тежки удари за Борис Джонсън
 Пилотите на „ Бритиш Еъруейс “ в двудневна стачка
Пилотите на „ Бритиш Еъруейс “ в двудневна стачка
 Европейски Съюз е обезпокоен от китайските вложения на Балканите
Европейски Съюз е обезпокоен от китайските вложения на Балканите
 Запалиха българско и гръцко знаме пред македонско консулство
Запалиха българско и гръцко знаме пред македонско консулство

я е на 26 години и е на работа, единствено на две пресечки от Световния търговски център на 11 септември 2001 година в Ню Йорк, когато отвлечените от джихадисти самолети удрят кулите близнаци. Броят на непосредствените жертви на най-кървавия терористичен акт в историята е 2 977.

15 години по-късно Жаклин Фебрилет към този момент е майка на три деца. Но 11 септември продължава да я преследва. Откриват ѝ рак с метастази. Според лекарите най-вероятната причина е облакът отровен прахуляк и парчета, издигнал се от кулите на Световния търговски център в деня на рухването им.

Ричард Фарър сега е на 37 години. Той работи в региона на Манхатън като геодезист от 2001 до 2003 година. Преди 18 месеца, след болки в стомаха, у младия татко е открит нападателен рак на дебелото черво, който нормално визира много по-възрастни мъже. Ричард няма генетично влечение към заболяването.

Жертвите на атентата са надалеч повече от близо 3000-те убити и над 6000-те ранени. Огромен брой хора страдат от рак и белодробни болести години след сриването на Световния търговски център.

Десетките хиляди пожарникари и доброволци, изпратени на мястото, са най-тежко наранени. Около 10 000 от тях са диагностицирани с рак по данни на федералната стратегия за медицински грижи за оживелите от атентатите. Броят на заболелите непрекъснато пораства.

От тези, намирали се в региона, затрупан от дима и праха от срутилите се здания, в здравната стратегия са включени 21 000. Техният брой се е удвоил от 2016 година доникъде на 2019 година Близо 4000 от тях са заболели от рак, най-често на простатата, гърдата или кожата.

Няколко проучвания са посочили, че заболеваемостта от рак е повишена с сред 10 и 30 на 100 измежду изложените на облака хора, изяснява Дейвид Презънт, основен доктор на нюйоркските пожарникари. И се чака в бъдеще броят на болните да нараства, защото редица канцерогенни болести като мезотелиомата или карциномът на белия дроб се развиват в по-късна възраст.

В края на юли президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп ратифицира закон, отлагащ от 2020 година за 2090 година крайната дата, до която заболелите в резултат на атентатите могат да предявяват искове за обезщетение пред специфичен федерален фонд.

Фондът ще бъде попълван постоянно със средства, защото първичната сума от 7,3 милиарда $ към този момент се изчерпа със приблизително обезщетение от 240 000 $ на болен и 682 000 $ за умрял.

Конгресът призна, че ще би трябвало да се обезпечава покритие за „ хората, което са били бебета по време на атентатите, до края на живота им”, изяснява юристът Матю Байоне, който съставлява Фебрилет и Фарър по исковете им за обезщетение.

„ Никога не е имало нахлуване, сравнимо с това на 11 септември”, акцентира той. По думите му никой не е можел да планува това, което ще се случи с милиардите тонове съвременни строителни материали, горящи в продължение на 99 дни, изхвърлили във въздуха големи количества канцерогенни химически артикули.

През 2001 година приоритет на управата на Ню Йорк и федералните управляващи е животът в града да се възстановява бързо. Да се показва пред света, че Съединени американски щати са мощни след атентатите. Това обаче излага на голям брой хора на токсичните пепел и прахуляк, издигнали се от горящите кули близнаци.

„ Можеше да се положат повече старания за ограничение на излагането на здрави възрастни и да ги спрат да влизат в зоната на катастрофата”, споделя Фарър.

„ Приоритетът беше градът да се върне към естественото, Нюйоркската борса възобнови работа след няколко дни, само че не ни споделиха, че нещо може да се случи”, показва Фебрилет.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР