F-35 е смятан за най-добрия изтребител от пето поколение, а

...
F-35 е смятан за най-добрия изтребител от пето поколение, а
Коментари Харесай

Първият F-35 пристигна в Румъния, но засега само за военно изложение

F-35 е считан за най-хубавия изтребител от пето потомство, а Румъния възнамерява да подпише тази година контракт за покупка на 32 такива машини, отбелязва изданието.

Произвежданият в Съединените щати F-35 Lightning II е " звездата " на ревюто " Black Sea Defense and Aerospace ", което ще се организира в интервала 22-24 май в Букурещ, а хазаин на събитието е румънската аерокосмическа компания Ромаеро (Romaero) със седалище в букурещкото предградие Баняса.

Събитието, което доближи до 19-тото си издание, ще събере на повърхност от 50 000 квадратни метра над 400 световни производители на военна техника от над 30 страни членки и партньорки на НАТО, отбелязва в. " Адевърул ". Освен фирмите изложители в Букурещ ще дойдат и над 300 задгранични делегати на високо ниво, представляващи 55 страни от всички континенти, показва изданието.

Всекидневникът отбелязва, че в тазгодишното издание ще бъдат показани със значително присъединяване всичките пет военни оперативни области - сухопътна, въздушна, морска, кибернетична и галактическа. Основният нов детайл на изданието съставлява наличието на многоцелевия аероплан от пето потомство F-35, който военновъздушните сили на Съединени американски щати ще показват за първи път на ревю в Европа, показва " Адевърул ".

В събитието ще вземат участие редица компании от Европа, Съединени американски щати, Република Корея и други. Най-значително наличие ще има отбранителната промишленост на Съединените щати с 47 компании участнички, следвана от Германия със 17, Франция с 15, Англия и Чехия с 12 и Южна Корея с 11.

Сред тях са Rafael Advanced Defense Systems - израелската компания, основала сполучливата система за противовъздушна защита " Железен купол ", компанията Raytheon, производител на системите " Пейтриът ", General Dynamics, BAE Systems, Elbit Systems, Leonardo, Airbus, DAMEN и други.

На церемонията по откриването през днешния ден се чака да участва министър председателят Марчел Чолаку, както и редица членове на кабинета, измежду които министрите на защитата, стопанската система, енергетиката, научните проучвания, нововъведенията и цифровизацията, както и американският дипломат в Букурещ Катлийн Кавалек.

Първите два дни на събитието са отдадени главно на формалните гости, военни и представители на бизнеса, а в третия ден ревюто ще бъде отворено и за необятната аудитория.

Що се отнася до " звездата " на тазгодишното издание - свръхзуковият изтребител от пето потомство F-35 Lightning II, той е оборудван с най-съвременни радари и система за заглушаване, разполага с над 8 тона прецизни бомби, оръдие, муниции и шест ракети, което го трансформира в " цитадела, която може да унищожи всичко на разстояние 2300 километра ", отбелязва Зиаре, като прибавя, че самолетът е " съвсем неосъществим за засичане ".

Самолетът коства над 100 милиона $ и взе участие за първи път в ревю в Европа. Преговорите сред румънските управляващи и американските военновъздушни сили са траяли шест години, с цел да може този аероплан да се появи за първи път на ревюто на военна техника BSDA, написа още уеб сайтът.

Румъния обаче чака от 2030 година самолетите F-35 да станат част от въоръжението на румънските военновъздушни сили, а министерството на защитата е заделило бюджет от над 6 милиарда $ за закупуването на 32 такива самолета, припомня уеб сайтът.

През август предходната година министерството внесе в Народното събрание искане за утвърждение на покупката на самолетите от пето потомство F-35 Lightning II, което съставлява " първата стъпка " към придобиването на тези летателни апарати от страна на Румъния, откакто преди този момент решението беше утвърдено от Върховния съвет за защита на страната.

Покупката на 32-те машини се прави оценка на 6,5 милиарда $, показва изданието " DefenseRomania ".

Очаква се страната да се снабди с модерните американски изтребители към 2030-2032 година

Дотогава военновъздушните сили на Румъния не престават да се доставят с изтребителите от четвърто потомство F-16, които се възприемат като временен вид.

Първите 12 изтребителя F-16 Fighting Falcon Румъния купи на остаряло от Португалия през 2016 година, след това контракти още пет, като последният 17-ти уред дойде в страната през март 2021 година

Така първата ескадрила F-16 влезе в употреба през 2023 година, а сумата, платена за тази покупка на Португалия и Съединените щати, възлиза на към 1 милиард $, съгласно изданието " MonitorulApararii ".

Същата година румънското държавно управление подписа контракт с Кралство Норвегия за покупка на други 32 самолета F-16 втора употреба с първична логистична поддръжка и спомагателен пакет съоръжение и услуги от държавното управление на Съединените щати, а цената на покупката възлиза на към 454 милиона евро, съгласно данни на телевизия Диджи 24.

Първите три самолета от тази покупка кацнаха в Румъния през април тази година.

В момента румънските военновъздушни сили разполагат с 20 самолета F-16, купени в границите на програмата " Многоцеливи изтребители за военновъздушните сили ".

" Тези самолети ще играят значима роля в поддържането на надеждна съюзническа позиция за отбрана и въздържане на всяка експанзия на Източния фланг и, което е също толкоз значимо, ще обезпечат прехода на нашите военновъздушни сили към ерата на петото потомство - самолетите F-35 ", съобщи предишния месец министърът на националната защита Анджел Тълвар.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР