Свръхсмъртността в ЕС се повишава, през април тя достигна до

...
Свръхсмъртността в ЕС се повишава, през април тя достигна до
Коментари Харесай

Повишава се свръхсмъртността в ЕС, в България е наполовина под средното за общността

Свръхсмъртността в Европейски Съюз се покачва, през април тя доближи до +10%, откакто през март е била на равнище +6%, а през януари и февруари +8%. Това заяви Европейската статистическа работа Евростат. Естония, България и Словакия – всичките с равнища +4% записват стойности, които са по-малко от половината от междинните за Европейски Съюз, прецизират оттова.

През последните 6 месеца пикът на свръхсмъртност в общността е регистриран през ноември 2021 година (+26%), по време на четвъртата вълна на свръхсмъртност, означават от европейската статистика.

Тази информация отразява систематизирани данни, оповестени на електронната страница на Евростат. Те са получени въз основа на седмично събиране на броя на смъртните случаи, разясняват оттова.

Свръхсмъртността продължава да варира доста в другите страни, членки на Европейски Съюз. Швеция да вземем за пример записва стойност, по-ниска от междинната месечна стойност за страната за 2016-19 година (-5%), до момента в който Латвия записва (+3%). Междувременно най-високият % свръхсмъртност е регистриран в Гърция (+28%), няколко други страни членки – Ирландия, Люксембург, Холандия и Австрия също записват високи стойности – от +18 до +19%.

От Евростат допълват още, че в Европейски Съюз са били регистрирани и предходни пикове на свръхсмъртност – през април 2020 година (+25%), през ноември 2020 година (+40%) и април 2021 година (+21%).
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР